Додик: Срби никада неће заборавити Чуркиново историјско „не“

10.02.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик честитао је Дан дипломата Руске Федерације – 10. фебруар, истичући значај дипломатске службе која је увијек, како је истакао, захтијевала квалитетне људе, њихово велико знање, те оданост својој земљи и одбрани националних интереса.

– Министарство спољних послова Руске Федерације наставља да развија и јача славну традицију својих претходника, радећи на добробит своје, али и земаља широм свијета, водећи миротворну политику с циљем стабилне и безбједне будућности – истакао је Додик.

Он је нагласио да руске дипломате испуњавају основне принципе међународног права и системске улоге УН, учествују у борби против тероризма и рјешавања свих кризних ситуација.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ истакао је да 10. фебруара, на дан када је 1802. године основано Министарство иностраних послова Руске Федерације, не може а да се не сјети великог човјека и дипломате Виталија Чуркина који се држао слова међународног права и радио на учвршћивању мира и међународне сарадње, као и развоју политичких и пријатељских односа.

– Виталиј Чуркин је дипломата који је у кључном тренутку за српски народ одлучио да стави вето на одлуку Савјета безбиједности поводом Резолуције коју је поднијела Велика Британија, а којом би се цјелокупни српски народ оптужио за наводни геноцид и наводне злочине које су чинили – подсјетио је Додик, нагласивши да српски народ због тога дугује велику захвалност Русији и амбасадору Чуркину, који је преминуо 20. фебруара 2017. године.

Захваљујући Русији и амбасадору Чуркину, рекао је Додик, у Савјету безбједности чуо се глас Републике Српске и истина о српском народу и грађанском рату у БиХ постала је јаснија, за разлику од ранијих периода када је једнострано и пристрасно представљана од високих представника у БиХ.

Додик је истакао да Чуркиново „не“ у Савјету безбједности УН је историјски одговор на једнострану одлуку о кривици српског народа за наводни геноцид, саопштено је из кабинета српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ.

– Том одлуком, и Русија и амбасадор Чуркин су потврдили по ко зна који пут да воде правичну и мирољубиву политику, водећи рачуна о миру и просперитету свих народа, чиме су се отворено супроставили једностраним и пристрасним одлукама усмјереним директно против Срба – навео је Додик.

Поводом Дана дипломата, данас су на споменик бившем руском амбасадору при УН Виталију Чуркину у Источном Сарајеву цвијеће положили руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов, изасланик српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Бошко Томић и градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

На споменику у Источном Сарајеву пише „Хвала за руско ‘не'“.

Архива