Додик: Ситуација око вакцина показала какав је свијет

05.02.2021 Актуелно

Влада Српске је одвојила 15,6 милиона евра да набави вакцине, а прије тога је уплаћено шест и по милиона за програм Ковакс. То што вакцине још нису стигле не зависи од нас, изјавио је предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, гостујући у емисији Специјал наше телевизије.

Додик је истакао да се не правда и поручио да сви који ово прате виде на који начин је тржиште тих вакцина у некој врсти хаоса.

– И нико не гарантује врсте испоруке. С друге стране, имате ситуацију да земље које имају вакцину то монополишу и да не дозвољавају екстерним дистрибуцију те вакцине. Овдје се све види какав је свијет, политизација те вакцине – нагласио је Додик.

Додик је упозорио да неки хоће да централизују ту набавку.

– Јутрос сам чуо, не могу да вјерујем и то морам да провјерим, да је Савјет министара раније донио неку одлуку у коме само за потребе ове пандемије оно што се набавља преко институција БиХ ослобођено је ПДВ-а, а оно што ми радимо морамо да платимо ПДВ. То је само доказ да неко у свему покушава да направи неку врсту централизације, против чега се ми боримо. Свака врста централизације значи мање Бањалуке, мање Републике Српске – истакао је Додик.

Додик је поновио да вакцина није обавезна и да ће бити бесплатна.

Архива