Додик: Само уједињени можемо да се изборимо са свим изазовима

09.02.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик обратио се на Самиту „17 плус један“, на којем учествују званичници Кине и 17 земаља централне и југоисточне Европе.

Самит је отворио кинески предсједник Си Ђи Пинг, а одмах потом говорио је и српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Додик је истакао да је прошла година показала сву рањивост наше цивилизације, али и потребу веће солидарности међу народима.

– Само уједињени можемо да се изборимо са свим изазовима, које нам је донијела пандемија изазвана вирусом корона. Стога овом приликом изражавам пуну подршку концепту промоције изградње друштва заједничке будућности човјечанства, коју је предложио уважени предсједник Си, као и предложеном концепту развоја мултилатерализма, који за коначни циљ имају стварање трајног мира, универзалне безбједности и заједничког просперитета. Формат сарадње Кине и земаља Централне и Источне Европе омогућава нам да кроз отворен, координисан и иновативан приступ превазиђемо бројне потешкоће са којима се суочавају наше земље – рекао је Додик.Милорад Додик (фото: РТРС)

Додик је затим говорио и о значајним инфраструктурним пројектима, те посебно истакао Термоелектрану Станари.

– Термоелектрана Станари представља први велики инфраструктурни пројекат, који смо радили у сарадњи са Кином, али и први пројекат, који је искористио специјални кредит у склопу механизма сарадње „17 плус 1“, а којег је додјелила Кинеска развојна банка. Термоелектрана Станари значајно је доприњела развоју наше економије и постала је успјешан примјер сарадње са Кином. Овај пројекат може послужити и као модел добре праксе у оквиру механизма „17 плус 1“ – навео је Додик.

Архива