Додик: НСРС ће одбацити иницијативу Валентина Инцка

05.02.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједиштва БиХ Милорад Додик изјавио је за РТРС да ће НСРС одбацити затјев Валентина Инцка, у коме се тражи враћање повеља Радовану Караџићу, Биљани Плавшић и Момчилу Крајишнику, које им је додијелио Организациони одбор за обиљежавање 25 година рада Парламента.

Додик каже да је Инцко и изјавом о колективној одговорности Срба показао да мрзи народ.

У Специјалу наше Телевизије Додик је поручио да су Срби посебно осјетљиви на ултиматуме.

– Аустријанци су и раније постављали ултиматуме и знамо како су прошли. Тим ултиматумима су правили огромне штете српском народу. Изгубили смо 35 одсто свог становништва и 50 одсто војно способног. Али су Аустријанци остали без државе. Нестала је Аустроугарска. Ја то и кроз ову призму гледам, иако се он сад овоме смије – навео је Додик.

Истакао је да већ обавио одређене консултације са посланицима.

– Ово је осветнички чин Инцка који сматра да може заплашити Србе. Ја из консултација знам да ће већина клубова посланика одбацити овај захтјев и он нема права да се у то мијеша – нагласио је Додик.

Додик је рекао да би, прихватањем оваквих недопустивих ултимативних, притисака и пријетњи, Срби у БиХ пристали на некакву легализацију несувислих прича Инцка да су сами себи наметнули колективну одговорност и кривицу.

Он је нагласио да се Инцко треба извинити Србима и захтијевати од Федерације БиХ да, на пример, уклони имена улица названих по „Зеленим береткама“, које код Срба изазивају негативне асоцијације.

Додик је оцијенио да се Инцко понаша осветнички и истакао да Срби морају да знају да је ријеч о највећем мрзитељу Срба који се овдје појавио.

Он сматра да су најновији потези Инцка дио атмосфере, жеља сарајевских политичких кругова и укупних напора да нова америчка администрација рашчисти са Србима у БиХ.

На питање шта ако Инцко наметне закон о забрани негирања геноцида у БиХ, Додик је одговорио да се тај акт у Српској неће примјењивати, нити ће бити објављен у републичком Службеном гласнику.

Он каже да Инцко на такво нешто нема право, те да нигдје стриктно не пише да високи представник у БиХ има право на такозвана бонска овлаштења, која су „лажна и међународни блеф“, што је потврђено и изјавама неких Инцкових претходника, попут Карлоса Вестендорпа, који су говорили да су одређена наметнута рјешења била у нескладу са Дејтонским споразумом, што се упражњава већ 24 године.

Он је поручио да ни српске будуће генерације у БиХ никада не смију прихватити ова наметања и престати са сталном међународном борбом за своја права.

– Бонска овлаштења формално-правно не постоје. Чак и ако пристанемо на причу о тим овлаштењима, високи представник није добио овлаштење да намеће законе. То нигдје не пише и да овдје постоји „п“ од права, били би поништени сви закони који су наметали високи представници – нагласио је Додик.

Додик је рекао да је један од циљева САД и ЕУ да преко високог представника у БиХ или Уставног суда БиХ изврше могуће интервенције с циљем централизовања БиХ.

– Неки овдашњи политичари сматрају да кооперативношћу могу нешто да ураде, али то је најгора ствар и врста издаје о којој упорно говоримо. Дакле, немамо капацитете да предамо иједну надлежност Српске као што се то стално тражи, зарад успостављања централизоване БиХ – каже Додик.

Он је напоменуо да се тражи обједињење образовања, пољопривреде, пензионог и инвалидског осигурања, па чак и да се обједине борци и ветерани, што је неприхватљиво.

Додик је нагласио да у Дејтонском споразуму и релевантним резолуцијама УН не постоји ни наметнути Савјет за спровођење мира.

– У том савјету су још сами рекли да се одлуке доносе консензусом, а Русија низ година није дио тог консензуса… Како онда могу да се спроводе одлуке тог савјета? – упитао је Додик и додао да је Српска против доласка новог високог представника.

Додик је подсјетио да грађани морају знати да је почасни предсједник ПДП-а Младен Иванић јавно рекао да је лично на ниво БиХ пренио војску, индиректне порезе, суд и обавјештајну службу…

Додик је рекао да Српска од раније има проблем због тога што српски момци не желе у редове Оружаних снага БиХ, па нема попуне српске квоте.

– Због тога смо хтјели смањити број активних војника са 9.600 на 3.500. А онда је дошао кооперативни Иванић и потписао на 9.500. Неће наши момци, па онда дођу Бошњаци и кажу – „Дајте да попунимо“. Е, нећемо. А странци кажу – `
„Мора се то испунити, потписао Иванић“ – рекао је Додик.

Додик напомиње да је у разговорима са људима из земаља чланица НАТО чуо да они кажу да се БиХ опредјељује за сарадњу, али да се не прејудицира чланство у том војном савезу.

„То значи да они кажу да ће се о томе некада одлучивати уколико то буде жеља БиХ. Дакле, нема одлуке о томе и то први пут у неком документу пише. И онда неки то не читају и само покушавају да то прикажу на неки други начин. То разумијем као дио политичке борбе, али ми у Српској се морамо вратити окупљању око важних националних тема“, рекао је Додик.

Архива