Додик: Нама не треба нови високи представник, поздрављамо став Москве

14.02.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик поновио је да је већ добро познато непринципијелно понашње високог представника Валентина Инцка, а посебно у свјетлу његовог посљедњег допис НСРС.

Додик је указао на случај аустријског дипломате Курта Валтхајма, својевремено генералног секретара УН, за којег је касније доказано да је био члан фашистичке организације током Другог свјетског рата, а нико од Аустрије касније није тражио да га се одриче.

Када је ријеч о именовању новог високог представника, Додик је нагласио да ако Русија у томе не буде учествовала онда од тога нема ништа.

– Поздрављамо став Москве да се затвори канцеларија високог представника – истакао је Додик, који је и лидер СНСД-а.

Подсјетио је да је успостављање високог представника уређено Анексом 10 Дејтонског споразума, према којем ту личност бирају стране потписнице, а коначно потврђује Савјет безбједности Уједињених нација.

Додик је истакао да је такав протокол испоштован само у једном случају, тј. именовању Карла Билта за високог представника. У свим наредним именовањима високог представника за БиХ, ова процедура је узурпирана и процедура није испоштована, додао је Додик на конференицији за новинаре. 

Архива