Додик: Кина један од значајнијих партнера, који нема политичких захтјева

11.02.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да се Кина показала као један од значајнијих партнера БиХ.

Додик је рекао да је онлајн самит са 17 земаља Централне и Источне Европе био прилика за анализирање раније одобрених пројекта и разговор о новим улагањима.

– Кина се ту показала као један од важних партнера, који није оклијевао да реализује оно што се договори и то нам даје оптимизам да ћемо и у будућем времену, сви заједно, поготово ми у БиХ и Републици Српској, анимирати и заинтересовати Кинезе који су нам веома важни – рекао је Додик за Кинеску медијску групу.

Додик, који је био један од учесника јучерашњег Самита лидера Кине и земаља Централне и Источне Европе, рекао је да „постоји дугачка листа пројеката и у Републици Српској и у Федерацији БиХ и заинтересованост за ангажман и кориштење средстава из програма који је промовисан 2012. године и који се показао одрживим у условима глобалне неравнотеже“.

– Формат „17 плус 1“ даје шансу, прије свега нама овдје, да на брз и ефикасан начин добијемо додатна средства и партнере како бисмо ишли даље – навео је Додик.

Он је додао да је БиХ заинтересована за пројекте из области енергетике, али и за путеве и ауто-путеве.

– То ћемо тражити од кинеских партнера. Процедуре су дуге, а пројекти не могу више да чекају. Ту ће бити пројекти из области енергетике, а један од њих је везан за Тузлу и тамошњу термоелектрану. То је у некој фази кад треба да званично почну радови и мислим да је све испреговарано – рекао је Додик.

У Републици Српској су, додао је, послови који су уговорени на систему хидроелектрана Бистрица, гдје је све формално завршено, али је потребно да се обезбиједи финансијски инпут.

– Ту су електране везано за Херцеговину, гдје већ имамо договор о томе са конкретним кинеским компанијама. Ту је градња болнице у Добоју, а ту су, наравно, и путеви и ауто-путеви које желимо да модернизујемо и наново изградимо. Дакле листа пројеката је заиста импозантна, а верујемо да ће интензивно кренути – рекао је Додик.

Додик је истакао да се Кина показала као потентан улагач, који нема политичких захтјева и условљавања.

– То је најбољи начин. Уколико већ узимате кредите, плаћате камате или промовишете нечије технологије, то би требало бити сасвим довољно, а не да долазе политички и неки други захтјеви. Кина се показала као једна од глобалних сила и један од најкориснијих партнера – рекао је Додик.

Навео је да су се Конфуцијеви институти у Бањалуци и Сарајеву показали као важан сегмент сарадње двије земље, те истакао важност кооперације у области културе, образовања и развоја нових технологија.

Оцијенио је и да је Споразум о инвестицијама између ЕУ и Кине „добар за ЕУ, али и за регион којем припада БиХ“.

– Додатно се отвара огромно масовно кинеско тржиште, не само за потрошњу него и за инвестиције у нове технологије којима Европа располаже. Свакако да ће тај споразум користити свима, па ће и нама који смо посредно његови конзументи свакако дати прилику да сагледамо потенцијал – рекао је Додик.

Он је навео да је „пандемија вируса корона одједном зауставила, и као хируршким ножем пресјекла контакте“ међу земљама, али и да је Кина, у таквом амбијенту, показала солидарност и транспарентност.

– Морам рећи да смо ми на почетку пандемије одједном остављени од наших европских партнера, који су затворили своје капацитете за продају опреме – од респиратора до самих маски. Морали смо сви одједном да се усмјеримо на кинеско тржиште. Од Кине смо набавили сву неопходну опрему, а сада имамо ситуацију да је и Кина готово највећи и најсигурнији произвођач вакцине против ковида 19 у свијету – закључио је Додик.

Архива