Додик: Иванић посљедњи примјер политичара изабраног гласовима Бошњака

17.02.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да Република Српска неће имати свог Жељка Комшића и да је Младен Иванић посљедњи примјер политичара из Српске који је изабран бошњачким гласовима.

– Младен Иванић је задњи примјер тога и њега су изабрали муслимани. Имао је од Жељке Цвијановић мање 20.000 српских гласова, али када су дошли муслимански гласови из иностранства он је добио 35.000. У коначном је имао 8.000 више гласова. То је легално, али није легитимно – рекао је Додик за „Спутњик“.

Он је појаснио да тако изабрани представник није српски јер је и представник муслимана који су доминантно одлучили о томе.

– Зато је /Иванић/ могао да говори о томе како је пренио /надлежности/ војску, како је пренио све што је јавно говорио када оде у Сарајево па се охрабри. Он је типични примјер некога ко би могао да буде Жељко Комшић у српском народу – рекао је Додик.

Када је ријеч у утицају странаца у БиХ, Додик је истакао да они покушавају на различите начине да одрже такву ситуацију, те да је против приједлога да се на БиХ прошири надлежност европског тужилаштва за организовани криминал.

– Скоро сам слушао једног од европских дипломата који каже да ће ускоро доћи вријеме да ће ЕУ затражити да се прошири надлежност европског тужилаштва за организовани криминал и корупцију и на простор БиХ. Ја сам за то да се боримо против корупције и криминала, али сам против тога да европски тужилац дође – нагласио је Додик.

Он је појаснио да се противи томе због евентуалног политичког утицаја на те стране тужиоце.

– Неко га зовне телефоном и каже подижи оптужницу за Марка Марковића јер он политички смета и оптужи га двије године. Након двије године сви су политички мртваци. Према томе, они на различите начине покушавају одржати свој утицај овдје – рекао је Додик.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ нагласио је да нема намјеру да се бави револуцијама, али да намјерава да се легитимним политичким средствима бори за своју позицију.

– Наше легитимно политичко средство је став. Наш став је да нећемо да разговарамо о стварима које нису уставне и које иду на штету Републике Српске – истакао је Додик.

Према његовим ријечима, Сарајево оптужује представнике Републике Српске да не желе да учествују у доношењу закона.

– Каквих закона? У Уставу БиХ пише да је парламент БиХ парламентарна скупштина. То значи тијело састављено од представника више скупштина, а не да је законодавни орган како они /Бошњаци/ мисле да треба да уреде сва питања – рекао је Додик.

Када је ријеч о икони која је поклоњена руском министру иностраних послова Сергеју Лаврову, Додик је истакао да је цијела та прича покренута након те посјете, када се усљед заразе вирусом корона борио за живот, те да се све показало као неистина.

– Ту икону нико не потражује и нема доказа да је украдена. Ниједан орган Украјине то не потражује, као ни Интерпол у Кијеву, ан и у Сарајеву. Овдје су се појавиле разне спекулације. Сада се појавио неки из Загреба који каже да је то икона коју је Мимара негдје украо. Те спекулације је немогуће спријечити, јер су као полава када крену – нагласио је Додик.

Он је рекао да је епилог кривичне пријаве коју је министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић подигла против њега због иконе, тај да је у Тужилаштву БиХ дао изјаву у својству свједока.

– Тај дан када сам отишао на салушање мислио сам да сам ћу бити окривљени, али су ми тамо уручили позив у којем је наведено да сам ја свједок. То говори о конфузији свега тога – истакао је Додик.

Додик је указао да се питањем иконе почео бавити тек када је изашао из болнице, када се то већ на лажан начин етаблирало и било присутно на бројним мјестима.

– То није инкримисан предмет, то је једна мала икона димензија 17 пута 12 центиметара, која нигдје није заведена. Нема ниједан идентификациони број да би се могло рећи да је била дио институције. Икона је стара 300 година и управо ме је та нека патина и чињеница да смо у данима када обиљежавамо Светог Николу навела да поклонимо Лаврову – појаснио је Додик.

Указујући на чињеницу да је оквир иконе руиниран, а да је познато да Русија има најбоље рестаураторе, Додик је рекао да је сматрао да ће, уколико икону подари Лаврову, она отићи на рестаурацију и бити сачувана.

– То је био мој мотив, а све остало су лоше намјере противника да о томе испричају шта хоће – закључио је Додик.

Архива