Додик: БиХ ће тужити Ковакс ако пробије рок за испоруку вакцина

25.02.2021 Актуелно

На данашњем састанку чланова Предсједништва БиХ са премијерима Републике Српске и Федерације БиХ Радован Вишковићем и Фадилом Новалићем, те предсједавајућим Савјета министара Зораном Тегелтијом у Сарајеву договорено је да се разматра могућност набавке вакцина и мимо Ковакс програма.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик најавио је након састанка да ће БиХ тужити Ковакс ако овај међународни механизам пробије рок за испоруку вакцина БиХ.

Додик је рекао да је БиХ са становишта органа предузела све да дође до вакцина путем Ковакса гдје је плаћено више од милион доза и договорена испорука у првом кварталу ове године.

Према његовим ријечима, БиХ са правом захтјева да се почне са испоруком, а, уколико дође до пробијања рока, тужиће програм Ковакс и кренути надокнаду.

– Договорено је да се са свим познатим произвођачима вакцина успостави контакт – и са Русијом и са Кином и другима и да покушамо са свим дестинација набавити одређену количину – рекао је Додик.

Он је истакао да због проблема са набавком вакцина није показана дипломатска немоћ, већ беспотребно повјерење у програм Ковакс који су креирале УН.

– Није тачно да БиХ нема капацитета да прихвати те вакцине! Са произвођачем Фајзер и другим договорено је да они то испоруче БиХ, а смјештај и остало припада нама, а не њима – појаснио је Додик.

Он је оцијенио да је то само извлачење оних који се већ показују некоректним, али да договор о набавци још важи, јер је постигнут у септембру када није ни било верификоване вакцине.

– На заједничком састанку смо договорили да Савјет министара све вакцине које се набаве са било ког нивоа ослободи ПДВ-а, јер се вакцине дају бесплатно па би то био само још додатни трошак – истакао је Додик.

Он је подсјетио да је предсједник Србије Александар Вучић понудио 5.000 доза вакцина за ФБиХ, пошто и Републике Српске већ користи 5.000 доза за своје здравствене раднике.

– Учесници састанка прихватили су ту понуду и осталао је да Влада ФБиХ упути захтјев за испоруку путем Савјета министара или на неки други начин како сматрају да је то погодно и како би биле испоручне у року од неколико дана – рекао је Додик.

Архива