Додик: Бајденова порука о „међусобном признању“ аналфабетска прича

17.02.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је порука предсједника САД Џозефа Бајдена о „међусобном признању“, када је ријеч о Косову и Метохији, промашена и аналфабетска прича, имајући у виду да Србији не треба признање.

– Косово је опште српско питање и то је најважније државно питање Србије. Веома је важно и за нас Србе који овде живимо јер сматрамо да је Косово колијевка нашег народа – рекао је Додик за „Спутњик“.

Он је нагласио да лидер радикалног албанског покрета „Самоопредјељење“ Аљбин Курти „који прича о условима за дијалог очигледно хоће монолог, а за дијалог су потребне бар двије стране“.

– Србија има јасан приступ – да треба да се формира Заједница српских општина. Албанска прича је да се то спријечи – рекао је Додик.

Он је додао да су странци, који треба да буду неутрални, по правилу навијачки.

– Знам да око Косова они желе да то сломе. Сама чињеница да Бајден шаље поруку која каже `међусобно признање` говори о томе колико је то промашено. Без обзира што је ријеч о једном од најмоћнијих лидера свијета, то је потпуно аналфабетска прича, имајући у виду да Србији не треба признање – истакао је Додик.

Према његовим ријечима, Курти који се понаша славодобитно мораће да се суочи с реалним околностима, „с тим да је квазизаједница која себе лажно представља државом, али да ли ће то и формално постати искључиво зависи од Србије“.

– Зато би му боље било да преговара – поручио је Додик.

Одговарајући на питање о томе да је идеја о „великој Албанији“ актуелизована у току предизборне кампање на Косову и Метохији, Додик је рекао да та идеја није скорашња и да је рециклирана и рехабилитована неким настојањима.

– Мислим да је она, нажалост, далеко озбиљнија ствар него настојање Срба да се уједине на Балкану имајући у виду то је да ту идеју о великој Албанији подржавају неки центри моћи са Запада – рекао је Додик и истакао да је то „нешто што је плаћено кокаинским новцем кроз лобирање и у Америци, и ЕУ“.

Он је рекао да „неки странац није реаговао зато што прећутно мисли да то и треба да се деси“.

– Ја не бих себе упоређивао са тим причама о великој Албанији јер мени то не треба да бих ја имао своја опредељења. Ми Срби овде сматрамо да имамо право на свој статус и свој статус веома јасно градимо. Вјерујемо да је Република Српска држава по свим елементима међународног права. Нема своју столицу у УН али ми живимо државу: имамо територију, становништво, ефективну власт, сарађујемо са земљама у региону – навео је Додик.

Он је рекао да не прати хоће ли Албанци направити своју државу.

– Мени је далеко важнији пројекат који ми овде треба да урадимо – да очувамо мир, стабилност, да имамо што боље специјалне везе са Србијом које ће једног дана прерасти у једну заједничку институцију. Да ли ћу ја то доживети не знам, али желим да оставим генерацијама које ће то да баштине као базичну националну идеју – истакао је Додик.

Архива