Додик: 1. март није и не може бити празник у Српској

27.02.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да 1. март Република Српска неће славити и да то не може и неће бити празник у Српској.

– Српски народ треба да види какав је тај Уставни суд. Они одлучују само шта је у интересу Сарајева и Бошњака, ништа у интересу и уважавању српских ставова. Горе је од 500 година Турака – рекао је Додик у Бањалуци.

Он је поручио да Уставни суд БиХ колико год пута хоће може да донесе одлуку о томе, али је он неће проводити.

– Нека шаљу тужиоце на мене – рекао је Додик.

Додик је поводом 29 година од доношења првог Устава Српске рекао да је незаконито промијењен од високог представника и да се мора прилагодити уставу написаном у Дејтону, те сматра да има елемената за такво нешто.

– Он је промијењен незаконитом, неуставном, криминалном интервенцијом високог представника /Волфганга/ Петрича, тог човјека који је овдје нанио много проблема и зла – напоменуо је Додик.

Он је додао да у СНСД-у, чији је лидер, имају формиран акт који се зове ново рјешење за нови устав и да се трага за начином на који ћемо бити донесен да би био потпуно легитиман, снажан.

Додик је навео да је идеја да се са тим оде пред Народну скупшину и да се у усвоји у форми приједлога за референдумско питање: „Да ли подржавате тај устав Републике Српске“, а да референдом прогласи обавезујућим, тако да избјегнемо неке друге процедуре.

Када народ подржи тај устав, каже Додик, он би само био проглашен у Народној скупштини и то би био крајњи чин, али то још проучавају.

Додик рекао је да је недавно увојен и иницијални документ за доношење закона о поријеклу имовине.

– Договорили смо се на нашем Извршном комитету да то доставимо свим политичким партијама, да оставимо неки пристојан рок да све партије позивамо на дијалог прије него што буде у форми дијалога упућен Скупштини – рекао је Додик.

Он је додао како би волио да опозиција и власт имају заједнички приједлог и да прије скупштинског засиједања имају расправу.

– Они који буду коректни и поштени, морају да знају да смо спремни да урадимо и нека рјешења, али нисмо спремни да правимо представе – рекао је Додик.

Тај приједлог, додао је, упутиће у понедјељак или у уторак свим политичким партијама и тражити од њих да се изјасне да ли га прихватају и да ли желе да буду преговарачи, имају ли какве примједбе, а ако имају и потребу да експерти с обје стране покушају да се усагласе.

– То све прихватамо. Када то вријеме прође, то је 15, највише 30 дана, да се окупе они који хоће да се окупе да тај приједлог предложе Народној скупштини, а они који неће моћи ће да праве своје сцене у Скупштини – рекао је Додик.

Он је објаснио да је тај приједлог базиран на већ постојећем законском рјешењу у Србији, који је прије неколико дана имао одређене измјене и допуне.

– Ми смо то уградили у наш приједлог и прилагодили га нашим институционалим могућностима. Вјерујем да ћемо сви бити позитивни. Знам да је опозиција раније имала свој приједлог закона, имали смо примједбе у погледу имплементације, сада смо спремни да сједнемо са њима и разговарамо о томе – закључио је Додик.

Архива