Цвијановић: Слобода и држава гарантују постојање, трајање и развој

15.02.2021 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да Дан државности Републике Српске увијек изнова подсјећа на важност двије ствари које гарантују постојање, трајање и развој – а то су слобода и држава.

У обраћању на свечаној државној церемонији обиљежавања Дана државности Србије – Сретења у Орашцу, предсједник Српске је нагласила да је управо и српска национална револуција, која је на овом мјесту започела 15. фебруара 1804. године, представљала тежњу за остварењем те двије основне вриједности, које су и данас дубоко уткане у српско национално, политичко и културно биће.

Честитајући руководству и грађанима Републике Србије Дан државности, у име грађана Републике Српске и у своје име, Цвијановићева је навела је слобода претпоставка за живот како сваког човјека, тако и сваке нације и за њу се током историје много пута платила највиша цијена мјерена тешким страдањем – огромним људским жртвама и материјалним разарањима.Дан државности Србије

– И сваки пут борба за слободу била је борба за живот, за опстанак, за свој комад земље и неба, за могућност да се развијамо и да стварамо као своји на своме, не чувајући слободу само за себе, него је дијелећи и са другим народима. Али и поред тога, нажалост, и данас постоје они који жртве српског народа и његовог страдања за цивилизацијске вриједности покушавају умањити и оскрнавити, па чак и гурнути у блато – рекла је предсједник Српске.

Наводећи да је држава, уз слободу, друга вриједност, Цвијановићева је подсјетила да је на данашњи дан прије 186 година Србија добила свој први устав и тиме у политичком и уставноправном смислу започела пут ка изградњи модерне државности.

Она је нагласила да је тај пут био трновит, препун различитих проблема и изазова, али да је данашња Србија доказ да су све препреке прошлости успјешно савладане и да је Србија довољно јака и одлучна да се ухвати у коштац и са оним изазовима које носи будуће вријеме.

– Зато данашња Србија, као лидер у региону, служи на понос и част и нама који живимо у Републици Српској јер и ми знамо да без Републике Српске ни за нас нема слободе, али знамо и то да је наша свакодневна борба за Републику Српску увелико олакшана захваљујући подршци коју добијамо из Србије.

Наша дужност је да упорно и неуморно чувамо и сачувамо све оно што нас окупља и да поштујмо оно што су претходне генерације урадиле за нас, стављајући нам у обавезу да и ми градимо претпоставке за стабилну будућност нових генерација – истакла је предсједницаРепублике Српске.Дан државности Србије

Она је додала да нису наивни и знају да у данашњем свијету искривљених истина и двоструких аршина, то неће бити једноставан задатак, али ни досадашња историја није пред њих стављала мала и једностаавна искушења, па су их успијевали савладати.

– Честитам вам Дан државности уз жељу за даљи напредак Србије и да свако наше наредно окупљање буде знак нашег још чвршћег јединства и заједништва. Живјела Република Српска! Живјела Република Србија! – поручила је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Архива