Цвијановић: Молба за измијештање одлагалишта на Трговској гори

10.02.2021 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас у Петрињи да је замолила институције и Владу Хрватске да размотре могућност да се одлагалиште радиоактивног отпада на Трговској гори измјести негдје другдје, да би се отклониле бриге становништва пограничног подручја између Хрватске и Српске.

Цвијановић је прецизирала да је данашњу посјету Хрватској искористила да пренесе представницима Владе Хрватске забринутост становништва у пограничном подручју у Републици Српској.

– Замолили смо да се размотри та могућност и били бисмо захвални на томе јер би наши грађани у том подручју живјели са много мање брига и проблема – рекла је Цвијановићева.

Констатовала да је Српска већ показала добре намјере према Хрватској с циљем грађења добросусједских односа, подсјећајући да је српски члан и предсједавајући Предсједништва Милорад Додик раније искористио механизам да спријечи блокаду изградње Пељешког моста.

– Додик је уложио вето, чиме је у Народној скупштини спријечена било каква политизација и проблематизовање питања изградње Пељешког моста. То је урађено са жељом да покажемо да је сваки добар инфраструктурни пројекат за неку државу у нашем окружењу добар и за нас. Задовољна сам што смо то урадили, што градимо мост на Сави и добре односе са свим сусједима – рекла је Цвијановићева.

Подсјетила је на том плану да је Српска упућена на Србију, од које добија помоћ и с њом ради на реализацији значајних заједничких пројеката.

– У том смислу, доживљавам овај простор као мјесто које коначно треба да посматра ствари рационално и да будемо солидарни и окренути према привреди, развоју и бољем животу наших грађана – рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева се данас у Петрињи састала са члановима Штаба цивилне заштите задуженим за уклањање посљедица разорног земљотреса, потпредсједником Владе Хрватске Борисом Милошевићем, послаником Самосталне демократске српске странке /СДСС/ у Сабору Драганом Јецков, те шефом посланичког Клуба СДСС-а Милорадом Пуповцем.

Састанку је присуствовао и амбасадор БиХ у Хрватској Александар Врањеш.

У наставку посјете, Цвијановићева ће посјетити Храм Светог Спиридона, након чега је предвиђено да обиђе Глину и Мајске Пољане.

Разорни земљотрес погодио је 29. децембра прошле године Хрватску, а највише су страдали Петриња, Глина и Сисак. У земљотресу јачине 6,3 степена Рихтерове скале погинуло је седморо људи, међу којима и дванаестогодишња дјевојчица, много људи је повријеђено, а материјална штета је огромн

Архива