Цвијановић из Петриње и Глине поручила да морамо бити солидарни

10.02.2021 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић дан је провела на Банији. У овој, од снажног потреса крајем прошле године, готово потпуно разрушеној регији у Хрватској, штета се још збраја. Слиједи обнова, а Република Српска биће на располагању за помоћ, као што је била и одмах након што се земљотрес десио, порука је предсједнице.

Потпуно блокиран, разрушен и још неочишћен ужи дио Петриње упућује на размјере трагедије која је погодила овај крај и у којој је преминуло седам лица. На мјесту на којем је преминула прва жртва, 13-годишња дјевојчица Лаура, предсједница Републике Српске положила је букет бијелих ружа и упалила свијећу.

Посјетом су доминирале поруке о солидарности и превазилажењу разлика у најтежим тренуцима. Тако је било и на кратком састанку са свештенством Српске православне цркве.

– Заиста сам погођена оним што видим овдје. И ми сами смо имали лоше искуство са овим земљотресма. Код нас није штета као што је то овдје, али свакако представља огроман изазов за наше локалне, али и за наше републичке власти. И опет, као што сам то и тамо закључила, закључујем и овдје – онда кад радите заједно можете много тога да урадите. Оно што ће бити јако потребно грађанима овдје јесте велико стрпљење да се дочека крај овог процеса санације у који је ушла Република Хрватска – истакла је предсједница Цвијановић.Предсједница Цвијановић - Мајске Пољане код Глине (Фото: РТРС)

У току је утврђивање штете, а нови проблеми на терену појављују се отварањем рупа у земљи и појавом воде у домаћинствима за која се сматрало да нису оштећена у земљотресу.

– Овај страшан земљотрес са страшним посљедицама нас је повезао, учинио ближим и развијо осјећај солидарности, а данашњи долазак предсједнице Цвијановић у том смислу је додатна потврда те солидарности – поручио је предсједник Клуба посланика у Хрватском Сабору Милорад Пуповац.

Предсједница је у Петрињи заједно са владиком горњокарловачким Герасимом обилшла храм Светог Спиродона Чудотворца, који је нагласио да ниједна црква није у функцији, нити то смије да буде.

– Ми се надамо да ће у програму обнове града Петриње бити обухваћени и вјерски објекти  – казао је владика Герасим.

Прије посјете центру разорене Петриње, предсједница је присуствовала сједници Кризног штаба, заједно са српским посланицима у хрватском Сабору и потпредсједником Хрватске Владе Борисом Милошевићем, који се и сам захвалио на помоћи. Осим за разговор о сумирању штете и обнови, била је то прилика и за разговор о другим важним питањима.

– Нисмо имали некаквих тешких тема, разговарали смо о мосту на Сави који је заједнички интерес на прелазу Градишка, који се гради и који ће бити завршен на обострано задовољство  – истакао је Милошевић.

И предсједница Цвијановић поручила је да је кључна за Републику Српску да се заврши изградња Моста у Градишци.

–  То ће бити у складу са роковима, и колико знамо, то ће бити негдје за годину и по дана. Остаје још велики подухват на хрватској страни, а то је изградња приступних саобраћајница, али ја доживљавам тај пројекат као пројекат који треба да омогући нашим грађанима и привреди брзу комуникацију – додала је Цвијановић.

Осим Петриње предсједница је обишла и разрушену Глину. Посјетила је и Спомен-дом жртава фашизма, „Кућу Летић“, будући Српски центар у Глини.

Од седам лица колико је страдало у земљотресу у Петрињи, петоро их је из Мајских пољана, села поред Глине које се сматра најразрушенијим у земљотресу јер је скоро три хиљаде објеката у потпуности је неупотребљиво. У стамбеним контејнерима смјештено је нешто више од 1.260 породица.

Средствима из буџета предсједнице Српске, за породице угрожене разорним земљотресом, обезбијеђено је десет смјештајних контејнера. Један од њих уручен је породици Куколеча.Предсједница Цвијановић - Мајске Пољане код Глине (Фото: РТРС)

– Свим људима чија је кућа до темеља срушена биће јако тешко то очистити и обновити. Има и у Загребу зграда које су срушене и још нису обновљене, ваљада се не може, а шта мислите како је нама. Подијељен нам је овај контејнер, да нас сачува да не киснемо, да нам је топло, да имамо кревет – каже Павао Куколеча.

И пред Мајским пољанама је велика обнова. Прије него што почне неопходно је утврдити комплетну штету и формирати план санације. Тај процес је почео, а предсједница Цијановић је поздравила чињеницу да су и у план укључени становници мањих мјеста потпу Мајских пољана.

– Желим да људима које обиђем овдје пошаљем позитивну поруку да смо солидарни, да смо дали одређена обећања, да смо их извршили, да за све оно што буде било неопходно у будућем периоду да могу да рачунају на нас, и колико је то у нашој моћи да интервенишемо. Треба да знају да нису сами – поручила је предсједница.

Подсјетимо, земљотрес је Петрињу погодио 29. децембра прошле године у 12:19 минута. Подрхтавање тла у епицентру недалеко од Петриње, снаге 6,4 степена, осјетило се и у Републици Српској, а значајну материјалну штету још санирају Костајница и Козарска Дубица. Најјачем удару претходио је такође снажан удар дан раније, а у данима након 29. децембра Петрињу и околину погодила је серија потреса, према ријечима струке од тада до данас тресло се више од двије хиљаде 500 пута.

Архива