Цвијановић: Чији је играч Валентин Инцко?

10.02.2021 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је у емисији Телеринг да је Српска стално изложена притисцима и малтретирањима високог представника у БиХ који покушава својим малигним утицајем да натјера Српску на неуставни пренос надлежности.

Цвијановић каже да је високи представник сада изашао из оквира пристојности, јер је почео да вријеђа одређене народе и колективитете.

– Зашто би он, који је дошао из Аустрије, нама држао предавање ко је какав и ко је коме терет? То су страшне ствари. Ми смо под притиском, ту се ствари компликују – рекла је предсједница Српске, додавши да ће се „ствари компликовати док год свијет не буде хтио стварним очима да гледа на оно што се овдје дешава“.

Цвијановић сматра да се у БиХ међународне политике воде типски, на основу старих извјештаја и давно дефинисаних политика.

Предсједница Српске пита зашто је високи представник у БиХ баш сада покренуо причу о одликовањима које је Народна скупштина додијелила бившим функционерима Српске, наводећи да се иза тога крије одговор на питање чији је он „играч“.

– Чињеница да је то држао у ладици и баш сад покренуо, када се говори о његовом одласку, а о којем је он први избацио тезу, говори о томе какав је и чији играч. Зашто баш сада покреће ту тему? Зато што одлази или треба да оде па покушава да направи што више нереда како би се онај који дође умјесто њега бавио базичним стварима, а не надоградњом до које смо дошли? Дакле, они су рушиоци, воле да поруше па да дође неко други и поново зида, прави, малтретира, стеже, уцјењује, пријети, намеће… Зашто би неко дошао па радио и причао о кандидатском статусу и како да то досегнемо? – пита предсједница.

Цвијановић каже да је Инцко „одлучио да додатно затрује односе у БиХ и почео да вријеђа колективитет“, намећући колективну одговорност српском народу.

– Ја то не трпим, не трпим да се тако прича о било којем народу. Инцко нема право да тако прича. Црвену линију је прешао када је касније рекао да није наметнуо колективну одговорност Србима, те да је Република Српска терет Србима. Како он, као Аустријанац без обавеза према Аустрији, зна шта је Република Српска Србима? Он је одлучио нама да држи предавања и да вријеђа. То су ствари које се не раде. Инцко је само инструмент разних који треба све да пољуља и врати на почетак. Он и такви као он су бошњачки лобисти – јасна је предсједница Српске.

Цвијановић је поручила да су се политичке партије из Републике Српске јасно одредиле о одликовањима, те да је апсурдно да се Инцко обраћа Народној скупштини, односно људима које су директно изабрали грађани Срске, а позивајући се на права која му је, наводно, дао међународни споразум.

Она је истакла да Инцко, иако је држављанин ЕУ, јер је држављанин Аустрије, руши све што се у БиХ изгради у правцу ЕУ интеграција.

– Ја сам више Европљанин од Инцка, мени је више стало да се крећемо до ЕУ него њему и многима, али не да се Република Српска на том путу креће као „огољено дрво“. Ја заговарам сљедеће – ЕУ треба да буде наш циљ, ми живимо у децентрализованој земљи и треба да учинимо све да она буде ефикаснија. Хоћемо исте аршине, а не да неко користи процес европских интеграција да нас развлашћује и да нас преобликује у оквиру БиХ, да од једне децентрализоване земље направи централизовану – рекла је Цвијановић.

Она је поручила да Република Српска заговара координацију и политику сарадње.

– Прихватили смо обавезу коју нам је Европа дала да направимо механизам координације и учинили смо то, али политичко Сарајево то не прихвата јер је он за њих подсјетник да је БиХ децентрализована а они желе централизовану земљу. И шта ми сада да радимо, наредних 30 година да трпимо високог представника који ће причати како је подршка на европском путу? Он је срамота за ЕУ, срамота је да још пријети и трује односе у БиХ – јасна је Цвијановић.

Она истиче да високи представници нису имали право да малтретирају породице бивших функционера Српске, лишавају их права, ускраћују им документе…

– Ти људи нису могли да имају посао, да путују и лијече се. Направили су од њих лица без ичега. То је мрачна димензија, а најмрачније је то што нису имали право да се обрате било којој правосудној инстанци и да заштите своја права. Високи представник је овдје кршио људска права, ускратио је правну заштиту грађанима, а она се не смије ускратити ниједном човјеку. То су ствари које хоћемо да исправимо – рекла је предсједница Српске.

Цвијановић је нагласила да високи представник смета процесима у БиХ и изградњи повјерења са ЕУ.

– Било би боље без њега, јер се многи за много тога, посебно у ФБиХ, позивају на високог представника. Он је замјена за домаће институције, али ми у Републици Српској то не дозвољавамо јер он не може да супституише народну вољу – поручила је предсједница.

Када је ријеч о изјави лидера СДА Бакира Изетбеговића да су Срби лош народ, Цвијановић је истакла да нема лоших народа и да је генерализација неприхватљива.

– На шта би личило када би ми прозивали неке народе на којој страни историје су били? Је ли Срби немају право да прозову неке европске народе и питају на којој страни су били и зашто нама држе предавање? Је ли страдалници, који су претрпјели клања, убијања, не могу многе да их запитају гдје су били тада, на којој страни? Али ми то не радимо, радимо на томе да се све жртве поштују, да будемо људи а не звијери – нагласила је она и поручила:

– Морамо чувати Републику Српску јер она чува нас!

Архива