Жунић: Високи представник да поднесе извјештај о раду

28.01.2021 Актуелно

Народна скупштина Републике Српске има право и обавезу да тражи да високи представник у БиХ Валентин Инцко поднесе извјештај о раду, изјавио је данас шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Игор Жунић.

– Зато је СНСД-а са коалиционим партнерима затражио да у дневни ред предстојеће скупштинске сједнице буде уврштена Информација у вези са захтјевом за подношење извјештаја високог представника о спровођењу цивилне имплементације мировног споразума у БиХ за период 2009. – 2020. године са приједлогом закључака – рекао је Жунић новинарима након сједнице Колегијума Народне скупштине Републике Српске.

Он је истакао да је Анексом 10 Дејтонског мировног споразума дефинисано да високи представник има обавезу да периодично извјештава УН, САД, Русију и друге заинтересоване владе, стране и организације о напретку у спровођењу наведеног споразума.

– Народна скупштина Републике Српске представља народ. Свако ко се оглуши о захтјев да високи представник подноси извјештај о раду крши Дејтонски мировни споразум. На крају Инцковог мандата мора се коначно знати шта је радио и то нема везе са политиканством. Наш задатак је да инсистирамо на овоме до тренутка када високи представник не буде постојао у БиХ што је поента – додао је Жунић.

Он је оцијенио да у вези са овим не смије бити мимоилажења владајуће већине и опозиције.

– Међутим, опозиција не смије због ментора из иностранства да расправља о стварима које су предвиђене Дејтонским споразумом. Информација коју смо предложили на вријеме је упућена у скупштинску процедуру и нема разлога да се опозиција буни – оцијенио је Жунић.

Говорећи о поништавању избора у Добоју и Сребреници, Жунић је рекао да ће СНСД са коалиционим партнерима побиједити.

– Јасно је да је Добој колатерална штета Сребренице, јер је цијела прича усмјерена на то мјесто што зна СДС и њихов предсједник Мирко Шаровић. Чланови Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ имали су задатак да пониште изборе и сносе пуну одговорност за све. Суд БиХ и ЦИК функционишу из истог центра моћи – закључио је Жунић.

Архива