Вучић: Хвала Додику на подршци, Српска и Србија јединствено дјелују

27.01.2021 Актуелно

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је вечерас у Београду, на свечаности откривања споменика Стефану Немањи, да Србија и Република Српска све велике догађаје и пројекте јединствено организују и спроводе.

Вучић је захвалио на подршци српском члану и предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику, који је присуствовао свечаности заједно са званичницима Српске, истичући да Србија и Српска дјелују јединствено.

Вучић је подсјетио на све што је учињено у правцу развоја Србије.

Вучић је истакао да је вечерас посебно поносан и срећан, како због откривања споменика тако и због завршеног велелепног Храма Светог Саве.

– И баш онако како данас на дан Светог Саве откривамо овај велелепни споменик, тако смо за кратко вријеме успјели, не да завршимо, како неки кажу, већ да суштински изградимо и осликамо најфинијим мозаиком, најљепши и највећи православни храм на свијету, Храм Светог Саве, а тако ћемо обновити и Хиландар и цијелу нашу Србију. Успјели смо да објединимо оно што је најважније, да земљу економски усправимо, да национално одбранимо и духовно повратимо и уздигнемо. Коме ми данас, у вјечно сјећање и као знак најискренијег пијетета, посвећујемо највиши споменик на територији Србије и питамо се да ових колосалних 24 метра можда није премало? Да би израстао у Симеона морао је претходно бити Немања – рекао је Вучић.

Вучић је поручио да је држава Србија задужбина будућности.

– И овај споменик је велики, зато што је прича о нама велика. И овај споменик је тежак, зато што је прича о нама често била тешка. И лијеп је, колико је и прича о нама лијепа. Овај споменик је, дакле, и прије свега, прича, о нама. О томе ко смо били, гдје смо били, шта смо радили, и највише о томе шта смо данас и шта хоћемо да будемо. И као што је Немања, владар и светац, градио задужбине широм Србије, тако и ми данас градимо, свјесни да је наша садашњост, то шта у њој радимо, задужбина наше будућности. Оне која зна одакле је стигла, и која зна гдје иде. Без тога, без свијести да је постојао неко прије нас, неко ко је имао снове, које ми данас живимо, ниједан сан о будућности није могућ – поручио је предсједник Србије.

Архива