Вишковић: У фебруару очекујемо прву пошиљку вакцине „Спутњик“

29.01.2021 Актуелно

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је да је Република Српска кренула у набавку вакцина против вируса корона кроз директну погодбу са добављачима, нагласивши да је близу финализација договора и испорука руске „Спутњик“.

Вишковић је нагласио да би 400.000 доза те вакцине ускоро требало стићи у Републику Српску, додавши да већ у фебруару треба да стигне око 100.000 доза.

Премијер Српске је додао да се воде преговори за набавке вакцина и са Кинезима.

– Наша је процјена да обезбиједимо вакцине за око 50 одсто становништва, које ће бити бесплатне и добровољне, иако Свјетска здравствена организација каже да би требало земље да обезбиједе вакцине за око 30 одсто свог становништва – рекао је Вишковић.

Он је додао да би волио да се сви грађани Српске вакцинишу и да ће, уколико се изрази интерес за масовну вакцинацију, бити обезбијеђен довољан број вакцина.

Вишковић је нагласио да се ради на више поља како би се набавиле вакцине против вируса корона.

– Сви у БиХ смо мало обманути јер смо рачунали да ћемо неке ствари лакше остварити ако идемо са остатком свијета, због чега смо са 186 земаља ушли у систем „Ковакс“. Република Српска је своје обавезе уредно измирила за 400.000 доза, ФБиХ је пар дана каснила, али је уплатила. Ипак, нико од тих 186 земаља није добио вакцине преко тог система – навео је Вишковић

Архива