СНСД сљедеће седмице подноси тужбе против чланова ЦИК-а

29.01.2021 Актуелно

СНСД ће у току идуће седмице поднијети тужбе против чланова Централне изборне комисије БиХ због кршења закона, понашања за вријеме избора и поништавања избора у Добоју и Сребреници, рекао је данас лидер СНСД-а Милорад Додик.

– Према свим члановима ЦИК-а биће поднесене кривичне пријаве, правни тим СНСД-а ради већ на томе. Обавијештен сам да ће се финализација тих пријава десити почетком идуће седмице и да ћемо већ моћи да кренемо у процедуру – рекао је Додик.

Он је истакао да је у питању „дебела злоупотреба положаја, да су одлуке ЦИК-а политички мотивисане и да грађани Добоја и Сребренице не заслужују такве људе који нису способни да дјелују на цијелом простору“.

– Далеко више приговора је било за Мостар него Добој и Сребреницу, али је политички инжењеринг урадио своје – рекао је Додик.

Додик је рекао да су „политичке партије из опозиције у Републици Српској које имају своје кадрове у ЦИК-у зарад поништавања дијела избора у Добоју били спремни да пониште изборе у Сребреници на којима су и сами учествовали“.

– ПДП и СДС и њихови кадрови учествовали су у подршци заједничком кандидату у Сребреници и за нас је само размишљање када лажу и када се њихови чланови ЦИК-а као продужена рука понашају на овај начин – навео је он.

Додик је рекао да СНСД сигурно неће учествовати на наредним изборима уколико овај састав Централне изборне комисије БиХ задржи актуелни став према Републици Српској и српском народу.

Он је истакао да је у оквиру СНСД-а већ покренута расправа о томе и ангажован значајан број правника, људи који раде на томе у извршној и законодавној власти.

– Не треба нико да то олако схвати јер ту постоје разне могућности и чињенице да локални парламенти излобирају локалне изборне комисије, а да те изборне комисије одређују, односно бирају гласачке одборе на гласачким мјестима – рекао је Додик.

Архива