СНСД најавио жалбу на одлуку ЦИК-a

22.01.2021 Актуелно

СНСД је најавио жалбу на одлуку Централне изборне комисије да поништи изборе у Сребреници и Добоју. Размишљају и о кривичној пријави против појединих чланова ЦИК-а.

Са ставом СНСД-а, да су српски кадрови у ЦИК-у нанијели одгромну политичку и правну штету Српској, сагласни су и у ДЕМОС-у и Уједињеној Српској.

ЦИК је странама у поступку ускратила бројна права, међу којима немогућност да изузму вјештаке које сматрају пристрасним и недостављање одлуке на адресу, каже савјетник за правна питања предсједника СНСД-а Марко Шукало.

Најављује да ће СНСД у прописаном року од два дана поднијети жалбу Апелационом вијећу Суда БиХ, иако немају повјерења ни у ту установу.

– ЦИК није спровео испитни поступак, нису звали ниједну странку да чују њено виђење и доказе – истакао је Шукало.

Посланик СНСД-а у парламенту БиХ, Сања Вулић из Добоја, одлуку ЦИК сматра правно неутемељеном и, како каже, политички и осветнички мотивисаном.

Српски кадрови у ЦИК блиски СДС-у и ПДП-у су, сматра, одлуком о Добоју и Сребреници издали национални интерес и учинили основаним сумње, да су марионете појединих западних амбасада.

– Нико ме не може убиједити да ако су потврђени избори само на 17 мјеста са доминантним бошњачким становништвом, а за сва српска поништени, да Вања Прутина Бјелица и Калаба не ради против српских интереса – навела је Вулићева.

– Учинићемо све да поднесемо и кривичне пријаве против појединих чланова ЦИК-а, појединих, свака част хрватском члану, који се оградио од неправилности ЦИК-а. ЦИК је циркус почео прије избора, ово је логичан епилог – сматра Младен Грујичић, начелник општине Сребреница.

Да би судски епилог, три дана по пријему жалбе, требало да буде њено усвајање, сматра потпредсједник Народне скупштине, из Уједињене Српске, адвокат Милан Петковић.

– Сама одлука ЦИК-а о поништавњу избора у Добоју и Сребреници нема разлога у одлучним чињеницама и мањкава је. Сматрам да је и незаконита, након што сам прочитао и увјерио се да нема образложење какво та одлука мора да има – појаснио је Петковић.

Да је одлука ЦИК донесена под политичким притиском, сматра и ДЕМОС.

Архива