Каран: Српска рођендан дочекује са стабилним институцијама

08.01.2021 Актуелно

Рeпублика Српска 29. рођендан дочекује са стабилним институцијама које су положиле испит и у условима пандемије корона, па ће и програм обиљежавања годишњице бити прилагођен постојећим мјерама, рекао је у емисији „Отворено речено“ Радија Српске, генерални секретар Владе Републике Српске Синиша Каран.

Он је истакао да су континуирани притисци на Републику Српску, који трају још од потписивања Дејтона, па до одлука Уставног суда којим је покушано да се негира постојање Српске и њен рођендан. Каран је нагласио да је референдум о трајном обиљежавању 9. јануара – Дана Републике Српске прије пет година, потврдио стабилност институција и одлучност грађана да бране своју Републику.

Историјска је чињеница да је Република Српска настала прије ратних сукоба у БиХ, истакао је Каран, који је и професор уставног права.

Сви притисци ОХР-а, Уставног суда БиХ и међународне заједнице, каже, немају основа, додајући да Српска остаје стабилна, славећи тако и своје празнике.

– Имамо повјерење у наше институције, јер се одупиру свим притисцима међународне заједнице које су усмјерене против интереса Српске, почевши од 2006. године и „априлског пакета2, реформе полиције, одлука Уставног суда, али је с тим у вези 2016. године проведен и референдум који је показао снагу нашег народа и институција – навео је Каран.

Говорећи о аранжману са ММФ-ом, истакнуто је да је Српска у фази преговарања са овом финансијском институцијом око новог финансијског аранжмана, али да ни у овим околностима преговори нису лишени политичких условљавања.

– Жалосно је да у вријеме пандемије, да се једна таква ситуација користи како би се пренијеле надлежности на ниво БиХ, али Република Српска има и друге начине да дође до средстава и преговори су у току – рекао је Каран.

Каран је нагласио да пандемија вируса корона притом није успорила рад здравственог сектора и институција, наводећи да је Српска прва у реду чекања за набавку вакцине против ковида 19.

– Република Српска је уплатила средства за 400 хиљада доза. Налази се међу 88 свјетских земаља која су поручиле вакцине у борби против ковида 19. Очекујемо ускоро да вакцине стигну – истакао је Каран.

Како су из надлежних институција истакли, вакцине у борби против пандемије у Српску би

Архива