Јеринић: Не може ЦИК бирати власт

21.01.2021 Актуелно

Борис Јеринић, градоначелник Добоја, рекао је да је поништавање избора на 89 редовних бирачких мјеста за ниво градоначелника и Скупштине града Добој очекивана одлука Централне изборне комисије БиХ, која је, како је додао, нелегално изабрана.

Како је нагласио, како су постали чланови комисије, тако и политички раде, односно дјелују.

– Спремни смо јуче, данас и увијек изаћи пред наше грађане. Грађани бирају власт, не могу чланови ЦИК-а њима бирати власт – навео је Јеринић.

Како је додао, одлука ЦИК-а још није званично објављена, а када буде објављена заједно са образложењем и поуком о правном лијеку, постоји могућност жалбе Апелационом одјељењу Суда БиХ.

– Свакако да ће правни тим анализирати одлуку и услиједиће сигурно жалба. Вјерујем да ће Суд донијети закониту одлуку – рекао је Јеринић за Независне новине“

Јеринић је рекао да „незаконито изабрани људи доносе мимо рокова незаконите одлуке“.

– Они су имали могућност да обуставе изборе, да их прекину, да их у року од 30 дана пониште или потвртде. Исту ову одлуку су могли донијети у року од 30 дана, што је по Изборном закону њихова обавеза. Ако су већ 19. новембра покренули управни поступак, Закон о управном поступку има одређене рокове. Рок је 30 дана, а у сложеним случајевима, како су назвали овај, рок је 60 дана. Данас је 21. јануар, што значи да су пробили и тај рок. А називају себе врсних правницима – нагласио је Јеринић.

Архива