Додик: Заустављено континуирано урушавање српске националне идеје

08.01.2021 Актуелно

Република Српска је вишевјековна идеја и тежња српског народа да живи у својој држави слободно, а ова генерација је очигледно имала историјску улогу да ту идеју материјализује и тај сан оствари, истакао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Поводом 9. јануара – Дана Републике, Додик је изјавио Срни да је проглашавањем Републике Српске заустављено континуирано урушавање српске националне идеје, које је на овим просторима присутно од доласка Турака, преко Аустроугара, комуниста, па све до данас.

Срби на овим просторима, рекао је Додик, никада се нису мирили са улогом коју су им наметали различити освајачи, а своје родољубље су исказивали према Србији о којој су баш овдје спјевани најљепши стихови родољубиве поезије на српском језику.

Он је нагласио да је Република Српска тог 9. јануара 1992. само добила име, али с ове дистанце јасно је да је потреба за њом и борба за њу почела још у 15. вијеку, доласком Турака на ове просторе.

Према његовим ријечима, за Републику Српску су се дизали херцеговачки устанци, за њу су људи гинули у балканским, потом и у два свјетска рата, а у њеним темељима су и жртве Доње Градине, Пребиловаца, Гаравице, Брода на Дрини и бројних мање или више знаних стратишта.

– Република Српска је наш одговор за сва страдања, понижења и омаловажавања којима су нас као народ излагали стотинама година, покушавајући да затру нашу националну и вјерску свијест, што су покушали и 90-их година прошлог вијека. Зато је Република Српска најсјајнији бисер српске историје, јер ништа се тако дуго, тако мучно и уз толике жртве није стварало – констататовао је српски члан Предсједништва БиХ.

Он је нагласио да би генерације које протекле три деценије живе и раде у Републици Српској требало да имају пуну свијест о историјској улози која им је намијењена.

Расправе када је настала Република Српска и укључивање Уставног суда БиХ у ту причу видим као јед оних који се не мире што је уопште створена, јер су отворили полемику о толико очигледним и необоривим чињеницама. Одлука Уставног суда БиХ не може да промијени историју нити може да утиче на осјећања људи у Републици Српској. Уставни суд БиХ није свакако институција гдје би ми требало да тражимо дозволу шта и када да славимо.

– Ми се већ возимо „9. јануаром“ , живимо у улицама „9. јануара“ , ми наш Дан Републике живимо у реалном животу, и то се не може истјерати никаквим судом о којем противници Републике Српске говоре и ових дана. Ми своје празнике поштујемо, не зато што је тако прописао закон, већ зато што је то дан у коме су испуњене наше вишевјековне жеље да живимо слободно и на своме, не угрожавајући било кога – истакао је Додик.

Он је додао да позиви на процесуирање оних који славе Дан Републике Српске нису ништа друго него покушај свођења Срба на положај од 15. вијека па до 9. јануара 1992, а точак историје не може се вратити.

Коментаришући ситуацију у којој српски народ дочекује Дан Републике ове године, Додик је истакао да је криза, кроз коју пролазимо цијели свијет, дала још једну потврду значаја Републике Српске, која се од почетка пандемије до данас показала као одговорна земља према сваком свом становнику.

– Невоља која нас је снашла показала је све капацитете које имамо, показала је стручност која је стављена у функцију одбране живота, инфраструктуру у коју се улагало годинама. То је такође Република Српска. Она која нам гарантује слободу али и право на живот и у овом случају право на достојанствено лијечење. Никоме то право није ускраћено нити је било ко у Републици Српској изгубио живот јер за њега није био кревет, респиратор или било које друге врсте подршке – нагласио је Додик.

Он је у изјави за Срну рекао да то види као побједу наше Републике, која је као и свих протеклих година била на услузи својим грађанима, не питајући их које су нације или вјере, којој партији припадају или ком се богу моле.

– Велика је то побједа Републике Српске и народа који у њој живи – закључио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Архива