Додик: Очигледно неко покушава да завади руководство Српске и Србије

27.01.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио да не учествује ни у каквом рушењу предсједника Србије Александра Вучића и да је очигледно да неко покушава да завади руководство Републике Српске и Србије.

– Нисам се састао недавно са бизнисменом Миодрагом Давидовићем из Црне Горе у ресторану „Интегра“ у Бањалуци. Немам намјеру да се правдам и дегутантно је и да коментаришем било какве конструкције таковог типа – рекао је Додик за „Вечерње новости“ поводом информација да се у Бањалуци срео са Давидовићем, који је тамо допутовао са специјалним задатком да у Српској „распири“ опозициона осјећања према актуелној власти у Београд.

Додик је потврдио да се недавно састао са епископом будимљанско-никшићким Јоаникијем, који је био у Бањалуци у посјети бањалучком владици Јефрему.

– Само конвертити који често мијењју политичке ставове могу имати сумње око оваквих састанака и правити некакве конструкције – додао је Додик.

Додик је најавио да ће данас бити у Београду на откривању споменика Стефану Немањи, те навео како нема никакви промјена у односима Србије и Српске и личним односима између са Вучићем за кога је рекао да има његову велику подршку.

– То је мој став. Увијек сам га показивао и увијек ћу га и показивати. Веома смо захвали за све што је учинио за Републику Српску. И сада се одједном појављују неки који пласирају причу да се нешто руши. Ништа се не руши – рекао је Додик.

Додик сматра да је огромна заслуга Вучића за данашњу Србију, која је економски и политички стабилна, јак регионални фактор.

Он је додао и да је привржен ставу да је политика коју Вучић води довела до тога да се Србије мијења и да може да помогне и Српској.

Додик је поновио да је Српска загледана у Србију и захвална јој на свакој помоћи коју добија, те истакао како не мора да правдам свој однос према Србији или ставовима према Милу Ђукановићу.

– Покушали су ме већ „утрпати“ у неку причу са Ђукановићем, али сам као српски члан Предсједништва БиХ гласао против одлуке да он дође у посјету БиХ. И то у моменту када је стравично нападао Српску православну цркву и њену имовину и мислим да након тога не морам никоме ништа објашњавати око Ђукановића – рекао је Додик.

Додик тврди да се Црна Гора и Ђукановић кроз обавјештајни рад „мијешају“ у Републику Српску, поготово у Херцеговини гдје праве пунктове и дан-данас покушавају да разбију стабилност Херцеговине и њено јединство са Српском.

– Покушавају и да очувају причу како овдје постоји неки руски утицај, а Ђукановић то проширује на причу о српском утицају. Сасвим је нормално да док постоје Србија и Република Српска постоји и српски утицај. Али, не можемо ми Срби никоме наметнути нашу српску свијест – рекао је Додик.

Српска, напоменуо је, није имала никаквих званичних састанака са представницима нове власти у Црној Гори.

– Она је спремна да сарађује али није спремна да жртвује своју аутономност подређујући их захтјевима из Црне Горе – нагласио је Додик.

На наводе да се стастајао са еписком диселдорфским и цијеле Њемачке Григоријем, Додик је одговорио да са њим не дијели политичке ставове.

– Они који желе да се баве политиком не могу истовремено да се баве и најодговорнијим послом у Цркви. Треба да остане одвојеност Цркве и државе. У процесу када је актуелан процес избора новог поглавара СПЦ, апсолутно подржавам напоре наше Цркве да до тога дође на један транспарентан начин – објаснио је Додик.

Кога год да изабере СПЦ, Додик је рекао да ће за њега бити прихватљив и подржан.

Додик је подсјетио да је имао имао добру сарадњу са владиком Григоријем док је службовао у Херцеговини, али да тада његово дјеловање на политичком плану није било видљиво и није било никаквих намјера.

– Његов приступ мјешању у политички живот није добар. То не користи Цркви и не помаже држави. Јединствено СПЦ и државе је највидљивије кроз очување наших националних интереса – оцијенио је Додик.

Архива