Додик: Никакви кампови за мигранте неће бити отварани у Српској

22.01.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је данас на састанку са амбасадорима ЕУ акредитованим у БиХ да никакви кампови за мигране неће бити отварани у Републици Српској и нека такве одлуке од ње не очекују.

Додик је рекао новинарима у Сарајеву да је на састанку са амбасадорима ЕУ највише дискусије било везано за мигранстку кризу.

Током састанка, рекао је Додик, амбасадори ЕУ су замољени да у БиХ не враћају илегалне мигранте који се успију пробити до земаља Уније.

– На крају крајева, ЕУ је и охрабрила те људе да крену на овај далеки пут од својих кућа. Да нам не враћају те мигранте, јер то генерише додатне проблеме – рекао је Додик.

Он је истакао да постоје два најбоља рјешења – да ЕУ прихвати један број миграната, а други дио тих људи треба депортовати у земље одакле су дошли, али онда би, како је навео, скочиле многе наводно хуманитарне организације по Европи које би то осуђивале.

– Тако да смо у једној пат позицији – рекао је Додик.

Он је напоменуо да БиХ није узрочник кризе, нити је генерисала и није одговорна, мада се често чују критике које иду за тим да се баш БиХ припише одговорност за овако нешто.

– Појашњавали смо и видјели да и даље постоји очекивање да се ангажује `Бира` за смјештај мигранта. Очигледно да је то немогуће имајући у виду изражено незадовољство људи у Бихаћу таквим рјешењем – рекао је Додик и и нагласио да став те локалне заједнице мора поштовати.

Додик је рекао да су власти Бихаћа спремне да разговарају о рјешавању проблема миграната, али не и да сабирни центар буде центру града с обзиром на безбједносни аспект тог проблема.

– /Члан Предсједништва Жељко/ Комшић је предложио да су на Вучијаку изнад Бихаћа формира центар за смјештај избјеглица, односно, илегалних миграната. У суштини видимо да код представника ЕУ нема спремности за такву локацију. Оно што су очекивали да се по принципу некаквог равномјерног третмана размјесте у додатне кампове широм БиХ – појаснио је Додик.

Додик је навео да се у кампу „Липа“ поправљају услови за боравак, те да су амбасадори ЕУ нагласили да сва три члана Предјседништва БИХ не сносе одговорност за средства које је потрошила Међународна организација за миграције /ИОМ/, јер је БиХ добила само три милиона, а стално се помиње неких 87 милиона евра.

– Та средстава БиХ није ни видјела. Ту и јесте проблем што су људи из ИОМ-а, мимо консултација са локалним властима у Бихаћу, ангажовали простор за смјештај избјеглица, игноришући локалне околности направили уговоре са власницима, рецимо, `Бире` и плаћају више од 20.000 евра мјесечно за смјештај, односно за закуп тих просторија и сада је проблем – појаснио је Додик.

Према његовим ријечима, ИОМ сада има проблем да оправда средства, јер је направила уговор за смјештај у „Бири“ и сада морају да наставе, јер су то потписали, а локалне власти не дозвољавају да се илегални мигранти ту смјесте.

На питање да ли је било условљавања амбасадора ЕУ, Додик је одговорио да је састанак био коректан, те да постоји заједничка фрустрација о питању илегалних миграција.

– Оно што ми видимо је покушај да се направимо одговорним, а ми не сматрамо да јесмо. Зашто би БиХ и било ко у њој био одговоран, зашто би људи у Бихаћу стрепили и имали покидан сан зато што је неколико хиљада људи који се, као што видите неко вече у Блажују, супротстваљају органима реда – рекао је Додик.

Додик је поновио да се противи постављању Оружаних снага према Србији, на чему Комшић и Џаферовић увијек инстистирају, те упитао шта те оружане снаге могу да спријече.

– Има ли овлаштења да пуца на мигранте који улазе, шта ће ЕУ рећи, рећи ће да смо прекомјерно употријебили силу. Нема договора о томе. Сва тројица смо рекли веома јасно да проблем генерише ЕУ, јер мигранти долазе преко Грчке и Бугарске улазе у Србију и долазе у БиХ – рекао је Додик.

Он је упитао и зашто ЕУ није послала војску између Бугарске и Србије или Бугарске и Грчке, Грчке и Турске, а да то очекује од БиХ.

Током састанка са амбасадорима ЕУ договорено је и да у наредном периоду буду окупљени сви одговорни људе из БиХ да заједно са представницима ЕУ још једном размотре кроз свих 14 приоритета из Мишљења Европске комисије.

Архива