Додик након разговора са Борељом: У Српској неће бити мигрантских центара

12.01.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да Република Српска остаје при ранијем ставу да на њеном простору неће бити изградње и опремања мигрантских центара, што је јасно пренио високом представнику ЕУ за спољну и безбједносну политику Жозепу Борељу.

– На тражање Бореља разговарали смо о питањима миграната, а његово основно интересовање је било зашто није активиран простор некадашње фабрике Бира у Бихаћу за њихов смјештај. Навео сам да то није у надлежности Предсједништва БиХ и Републике Српске, јер се Бира налази у Федерацији БиХ која треба да рјешава ово питање. Мигрантска криза у БиХ је тешка и на ивици хуманитарне катастрофе и они који су надлежни то питање морају да рјешавају – рекао је Додик и навео да је преузео обавезу да данас разговара са градоначелником Бихаћа Шухретом Фазлићем.

Он је истакао да је ЕУ дала новац за смјештај миграната путем разних самосталних организација а не посредством институција БиХ, Републике Српске и ФБиХ, те да постоје индиције о злоупотреби тих средстава и с тога она не могу бити приписана као помоћ БиХ.

– Борељ јесте тражио, вјероватно под утицајем из Сарајева, да се мигранти распореде на читавој територији БиХ, без обзира на јасан став Републике Српске. Рекао сам да Република Српска има право на свој став о мигрантској кризи и неће га мијењати, односно на простору Српске неће бити мигрантских центара. Борељ је инстистирао да се покушају обезбиједити што хуманији услови за смјештај миграната, с чиме сам сагласан – појаснио је Додик.

Српски члан Предсједништва је нагласио да Република Српска не жели новчана средства за смјештај миграната, нити ће их примити.

– Веома је важно остати при нашој политици да не желимо прихватање миграната на подручју Српске, јер само таква политика даје резултате. ЕУ је охрабрила милионе људи да крену ка њој, а онда су ставили жицу на границу што говори о односу према мигрантима који су искључиво проблем ЕУ, а не наш. Ми у БиХ нисмо остали пасивни, али главни проблем миграната није у БиХ, него у ЕУ и она треба да преузме потпуну одговорност за тај проблем – поручио је Додик.

Архива