Додик: МИП и Турковићева настављају да узурпирају надлежности Предсједништва БиХ

30.01.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да је Министарство иностраних послова /МИП/ у Савјету министара, на челу са министром Бисером Турковић, неовлашћено упутило вербалну ноту Хрватској у име БиХ чиме су по ко зна који пут узурпиране надлежности Предсједништва.

– Министарство иностраних послова самовољно је упутило вербалну ноту Хрватској, без сагласности Предсједништва, у којој су изнијели своје и, вјероватно, ставове Турковићеве. Ово је још једна потврда да МИП и Турковићева упорно самоиницијативно и без било какавих консултација са Предсједништвом иступају према другим државама мимо било каквог закона и Устава БиХ – нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, Турковићева је била дужна да, прије него што је дала овлашћење да МИП упути вербалну ноту Хрватској, затражи од Предсједништва да заузме став о питањима која су из домена спољне политике.

Додик је нагласио да Турковићева веома добро зна да је спољна политика у надлежности Предсједништва БиХ, али она и министарство које води упорно крше Устав и износе личне ставове чиме нарушавају углед БиХ што дугорочно може имати посљедице и утицати на сарадњу са Хрватском.

– Очигледно је да је у посљедње вријеме мета Турковићеве самовоље нарушавање билатералних односа са Хрватском – рекао је Додик.

Додик је навео да Турковићева користи чињеницу што Хрватска, заједно са Италијом, у ово вријеме проглашава искључиву економску зону у Јадрану да поново затражи оно што бошњачка политичка елита у Сарајеву одавно тражи, а то је такозвани слободан и неограничен приступ БиХ отвореном мору.

– Најприје треба имати у виду да нису повријеђена права БиХ у поступку проглашења искључиве економске зоне од Хрватске и да се та земља у том погледу понаша коректно. Међутим, Турковићева по свом старом обичају, самоиницијативно, без сагласности Предсједништво, из својих ускостраначких порива покушава поновно да затражи такозвани суверени приступ БиХ отвореном мору, иако је познато већ деценијама да БиХ нема право на оно што би се нормално подразумијевало под ‘слободним и неограниченим приступом’ – рекао је Додик, додавши да је разлог зашто је то тако познат свима.

Да би се из БиХ допловило до отвореног мора, односно међународних вода и обрнуто, појаснио је Додик, мора се проћи кроз територијалне воде Хрватске и то је јасно свакоме ко погледа географску карту, осим Турковићевој.

– Наравно, према међународним конвенцијама и обичајном праву, БиХ свакако има право на тазковани нешкодљиви пролаз кроз хрватске територијалне воде и обрнуто и то нико не оспорава, напротив, Хрватска изричито признаје – истакао је Додик.

Додикје упитао зашто онда МИП сада неовлашћено и самовољно упућује вербално ноту и тражи нешто на шта нема право и нагласио да се у потпуности ограђује од њихових и потеза Турковићеве чиме се у дипломатском и правном смислу може сматрати да нота није упућена.

– Турковићева службено и дипломатски дјелује према другим државама или међународним организацијама са позиција и ставова за које функционер њеног ранга мора знати да их није заузело или није одобрило Предсједништво, односно да не припада обиму овлаштења која су јој додијељена од Предсједништва. Турковићева би требало да спроводи одлуке које је Предсједништво претходно усвојило или усагласило, а никако да она води спољну политику БиХ – нагласио је Додик.

Додик је оцијенио да Турковићева очигледно сматра да су инострани послови у домену политике СДА и ускостраначких интереса, а можда и неки радикални кругови у ФБиХ вјеруј да ће се некада некако стећи услови да се у БиХ са отвореног мора увезе нешто што иначе није дозвољено и што не би било контролисано од Хрватске.

– У сваком случају њеном захтјеву не може бити удовољено, јер није утемељен на међународном праву, а њени поступци као министра иностраних послова су мимо закона и Устава БиХ што свакако повлачи дисциплинску и кривичну одговорност. Очигледно да је њена навика да учестало узурпира надлежности Предсједништва БиХ јача од памети и позивам Тужилаштво да покрене истрагу у вези са овим питање – закључио је Додик.

Архива