Додик: Између мене и Вучића нема никаквог размимоилажења

28.01.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да су људи који су све вријеме радили против Србије и њеног предсједника Александра Вучића сада постали душебрежници, те поручио да између њега и Вучића нема никаквог размимоилажења.

Додик је рекао да је то најобичнија спекулација, те поручио да никада неће престати да ради у корист онога што мисли да је српски национални интерес и српство.

– Мислим да међу нама нема никаквог разилажења у том погледу. А то што неко спекулише, не можемо ми да трчимо за тим причама – рекао је Додик медијима из Републике Српске, након састанка са Вучићем у Београду са којим је, како је навео, разговарао и о медијским спекулацијама о њиховом наводном разлазу.

Он је подсјетио да се прво причало да је и превише близак Вучићу, а сад одједном као да нешто ради против њега, оцијенивши да те спекулације очигледно праве они који су све вријеме оспоравали Вучића.

Додик је навео да постоје људи који у свему виде неку своју прилику, те да њега у том погледу не интересују никакви бизнисмени из сјенке, никакав Дака /црногорски бизнисмен Миодраг Давидовић/, нити може да промијени његове базичне ставове.

– Само они који су несигурни у себе могу да на бази тих спекулација евентуално мијењају политику – нагласио је Додик.

Додик је рекао да, поготово када медији у ФБиХ објаве информације те врсте, одмах значи да је спекулативно.

– Нажалост, у то је умијешана и ТВ БН, која је ту сервис таквих покушаја. Шта год дође из БН то је спекулација и обична лаж, тако и ова прича о неким састајањима по Бањалуци. Ево мораћу их разочарати, сама чињеница да сам синоћ говорио /на откривању споменика Стефану Немањи у Београду/ и данас био /са Вучићем/ говори о томе да је то потпуно најобичнија спекулација, као и да смо разговарали о свим питањима важним за нас – нагласио је Додик.

Он је додао да када разговара у Београду /са Вучићем/, не мора да значи да се у свему слажу, што је Вучић неколико пута и говорио, али да се увијек договоре, и то је нешто што је веома јасно.

– Нема овдје приче о послушницима… То можда живи у структурама које о томе спекулишу и мисле на тај начин. Ми одговорно представљамо, он Србију, ја Републику Српску – рекао је Додик, који је још једном захвалио Србији, чији је напредак видљив захваљујући ангажману Вучића.

Он је истакао да поштује напор који Вучић улаже да Србија буде стабилна и да се помогне и Српској, те да та помоћ никада није било већа него сада.

– Само неки недоречен неартикулисани тип би могао да то не поштује. Ја дијелим озбиљне вриједности са самим Вучићем што се тиче потребе да се развија, стабилно живи и сачува мир – нагласио је Додик.

Додик је рекао да Небојша Вукановић „нема шта није говорио о Вучићу, како је лопов и криминалац“.

– Замислите да неки Вукановић сада брани Вучића од Милорада Додика – рекао је Додик и подсјетио да има санкције Америке зато што брани српски национални интерес и Републику Српску и зато што сметам онима који хоће да је девастирају.

Он сматра да су Срби неоправдано истиснути из структура власти у Црној Гори, чак и оно што су добили на нижим нивоима, очигледно им и то оспоравају.

– Тако да што се тиче избора у Никшићу, који сада попримају велики значај, није моје да се у то мијешам, али желим да кажем веома јасно да моја подршка иде искључиво Демократским фронту и људима окупљеним око те политичке групације – навео је Додик.

Он је рекао да није, нити хоће да подржи било какву причу у вези са активностима које иду против српског националног корпуса окупљеног око Демократског фронта, који је најважнија структура.

– Неки су сада користили ту врсту приче да нешто испричају. Наравно да сам ја у неким ранијим периодима сретао се са различитим људима када смо пратили шта се дешава у вези са литијама – навео је Додик.

Он је додао да су сви који су били дио тог процеса били окупљени око једног циља, а то је да дође до промјена у Црној Гори која је требало да обезбиједи да се, прије свега, сачувају СПЦ и њена имовина.

– Морам да изразим задовољство чињеницом да смо у томе успјели. Ми смо били нека врста вербалне подршке у том погледу, јасно смо рекли да је то непримјерено и да не може тек тако да се обрачунава са СПЦ – навео је Додик.

Он је подсјетио да је веома јасно дао до знања самом Милу Ђукановићу када је гласао у Предсједништву БиХ против његове посјете, када је хтио да дође у Сарајево, на бази неког нејасног договора са Жељком Комшићем, да у Предсједништву нема сагласност да дође у тренутку највеће репресије Ђукановићевог режима према Србима у Црној Гори.

– А сад чујем спекулације како сам ја малтене на тој страни. Ја имам искључиво своју страну. Она је везано за Републику Српску. Моја страна је Република Српска – закључио је Додик.

Архива