Додик: 27. јануар остаје да трајно свједочи о монструозном злочину над невиним људима

26.01.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да је Међународни дан сјећања на жртве холокауста, 27. јануар, веома значајан датум у историји човјечанства који остаје да трајно свједочи о монструозном геноциду који су починили фашисти и њихови помагачи у Другом свјетском рату.

– Ослобађањем злогласног логора Аушвиц 27. јануара 1945. слободарски народ, међу којима су у значајној мјери учествовали и Срби, извојевао је велику битку против фашиста и злочинаца, али и суочио се са свим страхотама геноцида у којем су људи губили живот само зато што су друге вјере, нације или расе – истакао је Додик.

Он је нагласио да покушај историјског ревизионизма представља релативизовање зла и скривања истине.

– Никада не смијемо и нећемо дозволити да се историја прекраја и да фалсификати постану истина. Задатак свих нас је да генерације која долазе наставе то свједочење, јер је то наш дуг према жртвама геноцида који су починили фашисти у Другом свјетском рату – истакао је Додик.

Додик је рекао да је дио те трагичне историје обухватио и простор бивше Југославије, БиХ и данашње Републике Српске, са огромним бројем жртава међу којима је највише било Срба и Јевреја, над којима је извршен геноцид који је подразумијевао систематско уништавање мушкараца, жена, дјеце и стараца.

– Злочин који се догодио народима који су били жртве нацистичког прогона током Другог свјетског рата најмрачнији је дио савремене људске историје који мора остати у сјећању свих нас, јер се у њему огледа трагедија сваког појединца без обзира на националну, вјерску или расну припадност – поручио је Додик.

Он је указао да се љубав према сопственом народу не смије испољавати кроз мржњу према другим народима, а поготово не начин на који су то чинили фашистички и нацистички режими, саопштено је из Кабинета сррпског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ.

– Наша будућност треба да се заснива на осуди сваког злодјела и исказивању дужног пијетета према свим невиним жртвама злочиначке фашистичке и нацистичке идеологије са јасном жељом да она више никада не оживи – поручио је Додик.

Архива