Цвијановић: Прича о високом представнику који ће уредовати у БиХ – шамар и за ЕУ и за БиХ

29.01.2021 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је у интервјуу за Срну да прича о било којем високом представнику који ће уредовати у БиХ шамар је и за ЕУ, али и за БиХ.

Цвијановић је коментарисала и то да је недавно потврђено да високи представник Валентин Инцко напушта БиХ и да би на његово мјесто требало да дође Нијемац Кристијан Шмит, те да је руска Амбасада у БиХ поновила свој став о потреби затварања ОХР-а и да БиХ не треба протекторат.

– ОХР би требало да губи своју улогу јер је високи представник подсјетник, макар ништа и не радио, да држава није нормална. У причу како би то требало да нам прокрчи пут да будемо успјешнији на путу ка ЕУ, не вјерујем. Он је суштинска сметња било каквом иоле зрелом и посвећеном кретању ка ЕУ. Чињеница је да ОХР јесте дејтонска категорија, али треба да буде у фази мировања до потпуног гашења – појаснила је предсједница Српске.

Цвијановић сматра да је БиХ партнерство са ЕУ требало да подигне на виши ниво како би било неоптерећено високим представником, али направљен је цијели низ политичких и оперативних пропуста на том плану, јер су тако хтјели Бошњаци и поједини странци.

– По изјавама неких бивших високих представника види се да оптужују друге за сопствене грешке којима су упорно продубљивали кризу, сврставајући се на страну једних у БиХ – истакла је Цвијановић у интервјуу Срни.

На питање каква је будућност БиХ и да ли је уопште има, да ли постоји шанса за било какав договор да би коначно овај народ почео да живи боље и има вјеру у неку будућност, предсједница Српске је појаснила да би се унутрашњи односи поправили то захтијева озбиљан дијалог и рационалност, а тога нема, јер се неки упорно ослањају на интервенцију странаца.

– Али, овдје и кад смо постизали неки унутрашњи договор увијек се нашао неко из ОХР-а или понеке амбасаде да то поквари, зато што то није Босна коју су они зацртали у својим визијама. Ако ми успијемо, они немају посла, ако немају посла, онда нема ни плата ни микроменаџмента на који су навикли. Ако нема микроменаџмента онда не можете отићи у правосудни систем и петљати се тамо, не можете диктирати Централној банци да не ради све оно што раде друге централне банке, не можете сугерисати ЦИК-у шта да ради, не можете рећи гдје морате распоређивати илегалне мигранте које они не желе у својим државама и сијасет других ствари – појаснила је Цвијановић.

На констатацију да у БиХ с једне стране, имамо СДА која очигледно мисли да је БиХ само бошњачка и да друга два конститутивна народа треба да буду подређена њима, док са друге стране имамо опозицију у Републици Српској која у својим иступима како на домаћем терену тако и пред европским званичницима наступа само страначки, борећи се за власт, без било каквог националног интереса, сводећи своју политику само на критику власти у Српској, СНСД-а и Милорада Додика, Цвијановић је одговорила да што се тиче опозиције ту нема очекивања о неком заједничком односу према важним националним питањима.

– Они се боре за власт и то је засјенило сваку помисао о јасном ставу о националним темама. Годинама смо слушали, поготово док су били на власти у Сарајеву у претходном мандату, како ништа не пријети Републици Српској, како ми то само преувеличавамо у Бањалуци, а онда недавно један њихов бивши високопозиционирани функционер рече како је Република Српска под великим ударима и изазовима због неких нових администрација и којечега другог – истакла је Цвијановић.

Архива