Цвијановић: Однос према 14 приоритета ЕУ је погрешно постављен

29.01.2021 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да не очекује брзо кандидатски статус БиХ, јер је однос према 14 приоритета погрешно постављен, али и сами приоритети су преамбициозни у односу на фазу у којој се БиХ налази или статус који очекује.

– Неки од тих захтјева подразумијевају озбиљну измјену Устава и не вјерујем да се око тога може постићи сагласност, али би се могло ући у процес у којем би се договорило рјешење које би одразило и суштину нашег уставног концепта, а било истовремено и у функцији остварења европске обавезе. Међутим, нема се у оквиру БиХ с ким о томе причати, а дјелује ми ни у ЕУ – појаснила је Цвијановић.

Она је оцијенила да БиХ треба сарадња са свима и да прављењем амбијента у којем се на унутрашњем плану сврставамо на страну једних или других великих свјетских сила само погоршава амбијент у БиХ, јер БиХ није никакав фактор, а углед јој је раван нули, чак и у непосредном окружењу.

На питање шта очекује од новог предсједника САД када је ријеч о БиХ и земљама Западног Балкана, с обзиром и на чињеницу да политичко Сарајево улаже велике наде у Бајдену да ће им помоћи у реализацији њихових жеља – укидања Српске и централизацију БиХ, Цвијановићева је навела да је јасно да веза између ове структуре власти у САД са Балканом постоји из ранијег периода, али не вјерује да је у врху неких спољнополитичких приоритета.

– Америка је сваком важан партнер, што је неспорно. Мислим да је данас америчко друштво толико политички подијељено да ће свакако унутрашњи односи бити приоритет, али и у свијету има далеко већих питања којима ће се бавити на спољном плану. Додуше, има западних аналитичара који говоре да ће Америка ући у неки нови рат да би се скинуо фокус са ових унутрашњих проблема, али о том по том. Што се тиче БиХ, сводити проблеме на имена појединаца, јесте нешто већ виђено, али и доказано промашено. Мислим да се БиХ треба сама запитати ко је и шта је, а не да чека да неко са стране наметне неко рјешење. Можемо кренути од вакцина, то је најновији примјер. Погледајте Србију, у европском је врху, боља и од многих чланица ЕУ по набављеним вакциама и темпу вакцинисања. То је озбиљна држава, а гдје је БиХ и коме се то она може обратити за било шта? Никоме – истакла је Цвијановићева.

Када је ријеч о мигрантској кризи, предсједник Српске је истакла да је непринципјелно да чланице ЕУ траже од БиХ третман за илегалне мигранте који они не желе да им пруже, захтијевајући да се размјештау у Републици Српској, а они их не желе на својој територији.

– Ови илегални мигранти су млади људи, мушкарци у пуној снази и то изазива велико неповјерење, поготово што најчешће немају валидне документе. Проблем неће нестати, то је јасно, као што је јасно да се мора дефинисати нови приступ и кад је у питању њихово враћање, али и пријем у земље ЕУ у које су се они запутили. Те земље свакако имају далеко више ресурса и капацитета за њихово збрињавање, а посебно механизме за њихову безбједносну провјеру и процјену ризика“, закључила је предсједница Српске Жељка Цвијановић у интервјуу Срни.

Архива