Цвијановић: ЦИК се ставио у службу политичког Сарајева и опозиције у Српској

21.01.2021 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је Срни да је данашњом одлуком о поништавању избора на већини бирачких мјеста у Сребреници и Добоју, Централна изборна комисија БиХ на најгрубљи начин оспорила изборну вољу бирача у овим локалним заједницама и ставила се у службу остваривања заједничких политичких интереса Сарајева и опозиционих странака у Српскoj.

– Ова скандалозна одлука представља својеврсну освету грађанима Добоја од оних политичких партија које су узурпирале ЦИК, а које су у том граду сведене на ниво статистичке грешке – истакла је Цвијановић.

Она је нагласила да истовремено СДА, уз свесрдну помоћ СДС-а и ПДП-а, на овај начин кажњава Сребреничане због тога што су убједљивом већином гласали за Младена Грујичића, а не за њиховог кандидата.

– Посебно је срамотно то што су изборни резултати поништени искључиво на оним бирачким мјестима на којима гласају сребренички Срби, али не и тамо гдје доминантно гласају Бошњаци – указала је предсједница Српске.

Она је констатовала да се неоснованим и неаргументованим одлукама, попут ове, наставља урушавање интегритета ЦИК-а које је започето нелегалним избором овог сазива и инсталирањем појединих чланова који су на то мјесто дошли директно са позиција савјетника својих страначких лидера или из партијских органа и структура.

– Република Српска осуђује овакву одлуку као неоправдану, политички мотивисану и усмјерену на оспоравање изборне воље грађана Српске, као и урушавање њеног демократског капацитета. Осуђујемо и политичку мотивисаност ЦИК-а, чињеницу да су намјерно одуговлачили одлуку, да су кршили закон, као и то што раде по директиви разних центара моћи који сматрају да начелничко мјесто у Сребреници треба да буде резервисано за Бошњаке, без обзира на вољу бирача – поручила је предсједница Републике.

Архива