Вишковић: Законским рјешењима унаприједити положај лица са инвалидитетом

02.12.2020 Актуелно

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас да ће Влада Српске радити на креирању закона који ће унаприједити положај лица са инвалидитетом у Српској и олакшати им живот.

Вишковић је додао да ће све примједбе представника асоцијација лица са инвалидитетом бити креиране путем ресорних министарстава.

– У протеклом периоду смо доносили одређена законска рјешења која су ишла у правцу побољшања или материјалног положаја ових категорија или рјешавања одређених питања. Сада има потребе да се то још дорађује и проширује – рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци након састанка са представницима Координационог одбора инвалидских организација Републике Српске.

Вишковић, коме је предсједник Координације Госпова Рађен Радић уручила захвалницу за несебичну подршку коју су он и Влада Српске пружили овој категорији током пандемије вируса корона, истакао је да је намјера и да се утврди да ли је новчани износ који је предвиђен законским рјешењима довољан или га треба повећати, те да ли треба размишљати и о имовинском цензусу, па да се тачно зна ко и када, на који начин треба да оствари та права.

Предсједник Владе Републике Српске је рекао да је спреман да у наредном периоду путем ресорних министарстава пружи подршку овој популацији и да се њихов положај што више унаприједи у складу са материјалним могућностима.

– Ове категорије и њихова удружења сматрају да требамо у наредном периоду разговарати о измјени члана седам правилника који је креирала Влада везано за расподјелу средстава од игара на срећу и који, по њиховом мишљењу, није на прави начин прописао једнообразно обавезе које из тога произилазе, него је остала могућност да ресорни министар својим рјешењем обавља расподјелу тих средстава – рекао је Вишковић.

Он је за наредне дане најавио разговоре са представницима ресорног министарства о тој теми, истакавши да не види никакав проблем да се прилагоди тај члан онако како је и предвиђено и да новац прикупљен од игара на срећу, који је у том проценту који је и дефинисан намијењен и за ову популацију, буде лакше доступан.

Вишковић је захвалио представницима организација инвалидних лица у Српској за признање, додавши да су Влада Српске и Републички штаб за ванредне ситуације, анализирајући ситуацију у вези са пандемијом вируса корона и посљедице које је изазвао, донијели одлуку да свим организацијама притекну у помоћ.

– Они имају организације у више од 29 локалних заједница у Српској, односно половина Српске је обухваћена асоцијацијама и организацијама које су у њиховом саставима. Као човјеку ми је посебно драго када људи цијене нечији рад и залагање. На крају крајева ми смо ту врсту помоћи према свим тим организацијама упутили и без њихвог захтјева и њихове посебне жеље да се то уради – рекао је Вишковић.

Према његовим ријечима, то је учињено процјењујући да је вирус корона направио ограничење и у кретању и пореметио у сваком смислу живот грађана, посебно ових категорија које и у редовним околностима имају своје проблеме.

Вишковић је подсјетио да је 3. децембар Међународни дан лица са инвалидитетом, те додао да је тим поводом данас разговарано и о одређеним питањима и проблемима које ове категорије иначе имају.

Радићева је захвалила Вишковићу и Влади за подршку који су пружили за више од 5.000 лица са инвалидитетом у Српској током пандемије вируса корона.

– Премијер је имао разумијевања да подржи популацију која је у изузетној потреби у свакодневном животу, а посебно у ванредним околностима. Функционалност и самосталност тих породица је, ипак, тих дана била унапријеђена захваљујући подршци Владе Српске – нагласила је Радићева.

Она је рекла да је веома важно да су у систему препознати као популација која има одређене специфичне потребе, те да су захвални када добију подршку.

Радићева сматра и да средства од игара на срећу треба да буду утрошена сходно стварним потребама, онако и како то кажу организације лица са инвалидитетом.

Архива