Радојичић: Остављам пуну касу и сређен град

24.12.2020 Актуелно

Досадашњи градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да новом градоначелнику Драшку Станивуковићу оставља низ започетих квалитетних и потребних пројеката, као и 21 милион КМ на рачунима Града.

Он је изразио увјерење да нико у БиХ ни раније, ни сада није наслиједио такав салдо градске касе, као резултат домаћинског рада протеклих година.

Радојичић је за Независне новине подсјетио да је он 2016. године преузео град са седам милиона КМ на рачунима.

– Четири године касније, након скоро 150 милиона КМ инвестиција у Бањалуци, у години у којој је епидемија опустошила све буџете, а самој Бањалуци ће приходи бити мањи можда и 20 милиона КМ у односу на претходну годину, ипак остављамо овако велика новчана средства на рачунима града. Од тога је око 10 милиона КМ текућих, а око 11 милиона КМ намјенских средстава – навео је он.

Говорећи о очекивањима у наредне четири године, Радојичић је оцијенио да ће нова извршна власт у Бањалуци појачаним маркетингом и политичком реториком настојати да интензивно покрива немогућност реализације обећаног.

– Очекујем јачу политичку тензију, раст популизма, те заустављање реалних или нових капиталних инвестиција у граду, нарочито у комуналној инфраструктури. Такође, Бањалука се протеклих година развијала у сарадњи и хармонији са републичким властима. Републички ниво је много улагао у наш град. Сада су то супротстављени политички полови – навео је он.

Говорећи о пројектима који остају новој градској власти, он је навео да је највећи пројекат водоснабдијевања у протеклим деценијама је у поодмаклој фази.

– Пројекти из пакета „Вода један“ су при крају, неки водоводи и канализационе мреже из пакета „Вода два“ су започети, а обезбиједили смо и осам милиона КМ донације Европске уније за пакет „Вода три“. Почела је градња моста у Доцу и приводи се крају мост у Српским топлицама – рекао је Радојичић.

Он је навео да је у току градња вртића у Куљанима, да је завршен тендер за нови вртић у Врбањи, као и тендер за завршну фазу фудбалског терена код „Делте“, те да је почела градња спортске дворане на Лаушу.

Радојичић је рекао да неће искористити право да прима плату шест мјесеци након истека мандата, додајући да је ова година тешка за многе грађане.

Архива