Премијер Вишковић обезбиједио поклоне за Родитељску кућу и Дом „Рада Врањешевић“

19.12.2020 Актуелно

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић обезбиједио је славски ручак и новогодишње пакетиће штићеницима бањалучког Дома за незбринуту дјецу „Рада Врањешевић“ поводом обиљежавања крсне славе Никољдана и Дана ове установе.

За указану пажњу директор Дома Владимир Кајкут захвалио је Вишковићу, који због пандемије вируса корона није могао да присуствује славском ручку, као и што је Влада Републике Српске издвојила 3.000 КМ за организацију и обиљежавање новогодишњих и божићних празника.

Он је напоменуо и да ће, захваљујући премијеру Српске, свим штићеницима којима је рођендан у јануару бити обезбијеђене рођенданске торте.

– Континуирана помоћ Владе Републике Српске стигла је и ове године у вриједности 3.000 КМ, који су намијењени за славску трпезу и обиљежавање Никољдана, али и за организацију новогодишњих и Божићних празника – рекао је Кајкут новинарима.

Он је навео да је, за разлику од претходних, ове године обиљежавање организовано скромније, с обзиром на епидемиолошку ситуацију. 

Кајкут је напоменуо да је у оквиру обиљежавања Дана Дома и крсне славе Никољдана планирано отварање нове услуге социјалне заштите – прихватилишта за дјецу жртве породичног насиља, односно дјецу која се налазе у стању хитне социјалне потребе, гдје ће имати могућност смјештаја на период до 30 дана.

Он је напоменуо да је план да се у оквиру Дома почетком наредне године отворе још неке услуге, као што је Дневни центар „Предах“, као и услуга становања уз подршку.

Он је напоменуо да Влада и Министарство здравља и социјалне заштите Српске континуирано подржавају рад Дома, те да су и за наредну годину подржали наставак пројекта јачања компетенција социјалне заштите у установи за смјештај дјеце без родитељског старања, а у оквиру тог гранта ће се радити увођење ових нових услуга.

Из Владе Републике Српске су подсјетили да је током 2020. године рјешењима премијера Вишковића издвојено 348.000 КМ за новчане помоћи грађанима, а молбе су одобраване у сврху лијечења и бриге о дјеци, превазилажења тешке материјалне ситуације грађана, као и за удружења грађана која се баве бригом о дјеци и одраслима са посебним потребама.

Архива