Премијер Вишковић обезбиједио пакетиће за малишане који се лијече од малигних болести

19.12.2020 Актуелно

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић је поводом Светог Николе обезбиједио пакетиће за малишане обољеле од малигних болести, који бораве у Родитељској кући у Бањалуци.

Предсједник Удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести „Искра“ Дијана Берић захвалила је Влади на челу са Вишковићем за пакетиће који нису изостали иако је пандемија вируса корона утицала на животе грађана у Српској, као и за све остало што чине за Родитељску кућу.

– То су, прије свега, грантови које редовно добијамо као помоћ за финансирање, без којих једноставно не би могли опстати. Ови пакетићи су знак велике пажње и увеселиће наше малишане, јер дјеца су дјеца и радују се сваком поклону – рекла је Берићева.

Она је додала је да је и ово знак пажње према родитељима, али и руководству Удружења, јер указује да институције мисле о овој категорији становништва.

Берићева је навела да је у Родитељској кући тренутно смјештено шесторо дјеце, од којих су неки у кући, а неки на одјељењу за зрачење, јер су морали пооштрити епидемиолошке мјере у складу са захтјевом Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

Предсједник Управног одбора Удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести „Искра“ Вита Малешевић и срећна је и задовољна због указане пажње малишанима која бију своју животну битку.

– Захвалила бих Влади Српске за пакетиће, којима се наша дјеца радују, али и за донације, односно грантове које добијамо и захваљујући којима је Родитељска кућа финансијски обезбијеђена и функционише како треба – рекла је Малешевићева.

Из Владе Републике Српске су подсјетили да је ове године рјешењима премијера Вишковића издвојено 348.000 КМ за новчане помоћи грађанима, а молбе су одобраване у сврху лијечења, лијечења и бриге о дјеци, превазилажења тешке материјалне ситуације грађана, као за удружења грађана чији рад је усмјерен на бригу о дјеци и одраслима са посебним потребама.

Породице у Трнову, Језеру, Добоју, Шековићима, Дервенти у овој години подшком премијера имају услован кров над главом.

Вишковић је у 2020. години појавом пандемије вируса корона одобрио и помоћ јавним кухињама у износу од 59.000 КМ.

Због тешке материјалне ситуације изазване вирусом корона из кабинета предсједника Владе донирано је 100.000 КМ за набавку основних животних намирница социјално угроженом становништву на територији цијеле Републике Српске.

Од новца који буџетом има на располагању предсједник Владе, око 250. 000 КМ је издвојено за подршку разним програмима и то 83.000 КМ за подршку институцијама образовања и културе, а 162.000 КМ за културне, спортске, едукативне И остале маниФестације од интереса за друштво.

Архива