Новаковић Бурсаћ: Тема назива улица – хипокризија и дволичност јавности у ФБиХ

10.12.2020 Актуелно

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ рекла је Срни да се на теми назива улица може сагледати сва дволичност и хипокризија дијела јавности у Федерацији БиХ /ФБиХ/.

Она указује да је посебно интересантно стање у Сарајеву, гдје се декларативно позивају на антифашизам, а многе улице носе имена по Бошњацима припадницима усташког и младомуслиманског покрета.

„Иако се декларативно позивају на антифашизам, традицију ЗАВНОБиХ-а и Народноослободилачког покрета, у том граду нема више Улице Војислава Ђеде Кецмановића /у Бањалуци постоји/, који је био први предсједник ЗАВНОБиХ-а, док постоји Улица Хусеина Ђозе, имама `Ханџар дивизије`, која је припадала званичном систему фашистичке војске“, навела је Бурсаћева.

Бурсаћева је подсјетила да је недавно у Скупштини Кантона Сарајево одржана занимљива расправа по иницијативи појединих посланика да се промијене називи улица, школа и културних установа које носе имена истакнутих фашистичких сарадника из Другог свјетског рата.

– Иницијатива није прихваћена, па је остао назив једне школе и улице у Сарајеву по Мустафи Бусулаџићу, нацистичком идеологу који је прогањао Јевреје и комунисте из Сарајева. Остали су и називи бројних других улица, које носе имена по Бошњацима припадницима усташког и младомуслиманског покрета, баш као и Улица Зелених беретки у центру града, те Улица Младих муслимана на сарајевском транзиту – указала је Бурсаћева.

Бурсаћева је истакла да све то вријеђа све оне који мисле другачије, располажу другачијим чињеницама и имају другачија увјерења када је ријеч о догађајима и личностима из новије историје, а посебно о трагичном сукобу деведесетих година прошлог вијека.

– Ми, међутим, од тога не правимо лицемјерну политичку представу, нити желимо другима да намећемо наше ставове и мишљења. А, управо то је циљ огромне већине бошњачких политичара и медија, који у свему, па и на овом питању, желе да направе земљу само по мјери Бошњака, што, наравно, неће моћи – закључила је Бурсаћева.

Архива