Новаковић Бурсаћ: Изјава Турковићева показује оправданост политике чији је Додик симбол

12.12.2020 Актуелно

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ оцијенила је да изјава министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић усмјерена против Републике Српске и њених изабраних представника управо показује сву оправданост политике чији је симбол Милорад Додик.

– Ко год жели одговор на питање зашто БиХ не напредује и зашто нема договора међу представницима конститутивних народа и кључних политичих актера, нека анализира ову изјаву Бисере Турковић – рекла је Бурсаћева Срни, коментаришући изјаву Турковићеве у којој позива на укидање Републике Српске, а предсједавајућег и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика упоређује са Хитлером.

Она је истакла да је поређење било ког представника српског народа са креатором, извршиоцем и симболом фашистичке идеологије до те мјере срамно и увредљиво за српски народ који је борећи се против фашизма дао више од милион жртава, те да заслужује само презир и игнорисање.

Бурсаћева је констатовала да је Додик представник српског народа који је добио убједљиво највећу подршку гласача управо с циљем и задатаком да штити ту позицију, па је јасно и зашто је управо он мета свих, а и овако прениских удараца политичког Сарајева.

– Овакве изјаве представника бошњачког народа управо показују сву опраданост политике чији је симбол Милорад Додик – изјавила је Бурсаћева.

Она је додала да се на овај начин покушава вршити и деградација тренутних српских политичких позиција, али и ревизија улога и позиција народа током Другог свјетског рата.

– Како је заштита уставне позиције Републике Српске неподијељен и неупитан став свих политичких странака из Републике Српске, заснован на опредјељењу и жртви српског народа који би требало да је равноправан у БиХ, јасно је какву једино могућу реакцију производе овакви насртаји на позицију Републике Српске – навела је Бурсаћева.

Што се тиче СНСД-а, она је рекла да је Бисера Турковић, због непридржавања позиције и улоге министра иностраних послова у Савјету министара, те заобилажења ставова Предсједништав, и раније требало да буде смијењена.

– Ово је сигурно моменат који ће нашу политику вјероватно морати опредијелити и у том правцу. Имајући на уму компликованост о питању могућности смјене Савјета министара и појединих министара у њему, сигурно је да ћемо се ми одредити и заузети врло јасне позиције о том питању – закључила је Новаковић Бурсаћ.

Архива