Ковачевић: Република Српска се никад неће предати и биће вјечна

12.12.2020 Актуелно

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић Ковачевић поручио је свима који размишљају као министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић, која је упутила увреде српском народу, те високи представник Валентин Инцко и бошњачки лобисти у Вашингтону да Република Српска не планира да се преда, да никада неће нестати и да ће бити вјечна.

 Ковачевић сматра да је изјава Турковићеве из СДА, којом је српски народ у Републици Српској упоредила са нацистима, а предсједавајућег и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика са Адолфом Хитлером, срамна, катастрофална и скандалозна.

Ковачевић је за Телевизију Н1 изјавио да је након ове изјаве упитно да ли представници Републике Српске сада уопште имају са ким да разговарају у БиХ.

Он је подсјетио Турковићеву и све њене истомишљенике да је српски народ, послије јеврејског, највећи страдалник у Другом свјетском рату, да је био једини народ на просторима бивше Југославије, или у БиХ која је тада била у саставу фашистичке нацистичке творевине НДХ, који је прогањан и убијан са намјером да у потпуности буде истријебљен.

– Мислим да је битно какву улогу представља изјава Турковићеве. То што је речено је нешто најкатастрофалније што је икада речено у БиХ, у којој је са свих страна речено много увреда и тешких ријечи. Овако нешто скандалозно и срамно се никада није догодило и мислим да је веома упитно да ли ми сада уопште имамо више са ким да разговарамо. Из Републике Српске, па ни из СНСД-а никада нису долазиле било какве изјаве оваквог типа – изјавио је Ковачевић.

Према његовим ријечима, изјава Бисере Турковић је иста као да је неко из њемачке администрације упоредио народ Израела са нацистима, а Милорада Додика, легитимног представника Српске, човјека који је добио највећи број гласова, не само у Републици Српској, него у БиХ, са Адолфом Хитлером.

– Разумијем да бошњачки народ има тешке трагедије из посљедњег рата, али их имају и сви конститутивни народи и сви грађани у БиХ. Али, не смијемо да заборавимо да је једино српски народ био прогањан само због тога што се тако зове – каже Ковачевић.

Напоменуо да је међу Бошњацима и Хрватима било оних хероја који су рекли да ће да се боре против зла у Другом свјетском рату, али они су били слободни грађани, а било је и оних који су заједно са Нијемцима и Италијанима прогањали српски народ и убијали Србе у концентрационом логору Јасеновац, у Пребиловцима и у многим другим мјестима покушавајући да у потпуности истријебе српски народ са лица земље“, рекао је Ковачевић.

Он је подсјетио да је Турковићева на мјесту министра у Савјету министара изабрана и гласовима СНСД-а из разлога што СНСД има принципијелан став да се не мијеша у избор представника других конститутивних народа.

– Турковићева би требала да представља и Републику Српску и све њене грађане, она би требала да буде глас изван БиХ и предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић и сваког грађанина Републике Српске, Народне скупштине Српске и предсједника Владе Српске и свих њених институција. А видимо да она, умјесто да буде представник Републике Српске и свих њених грађана, пореди их са нацистима – рекао је Ковачевић.

Најавио је да ће се о овоме разговарати и у институцијама, али да је упитно да ли представници Српске послије овакве изјаве, уколико у најскоријем року не стигне искрено извињење, имају са ким да разговарају.

Наводећи да је Турковићева на Фејс ТВ говорила о укидању Републике Српске, дакле о рушењу уставног поретка БиХ, као о нечему потпуно нормалном и очекиваном, Ковачевић сматра да у дијелу бошњачких политичких представника очигледно има људи који сматрају да је Џо Бајден изабран за високог представника БиХ и да ће он сада да рјешава све ствари унутар БиХ на начин како њима одговара.

– БиХ не може да фукционише на начин како одговара само једном конститутивном народу. Она може да опстане само поштујући Дејтонски споразум и уставну структуру како је у њему написано – нагласио је Ковачевић, који је и савјетник предсједника СНСД-а Милорада Додика.

Он је истакао да је веома важно што ће у понедјељак, 14. децембра, у БиХ доћи министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров како би се чули ставови Руске Федерације о актуелном стању у БиХ.

– Руска Федерација је увијек била коректан партнер БиХ и свих њених грађана и свих конститутивних народа БиХ, те једна од ријетких свјетских сила која има принципијелан став поштовања уставног поретка, Дејтонског споразума и поштовања свих представника БиХ и конститутивних народа. Нажалост, ми унутар БиХ немамо ту врсту поштовања и то је нешто што је очигледно и што нас послије 25 година од Дејтона држи спутане и не да нам да се развијамо у пуном капацитету – рекао је Ковачевић.

Он сматра да је кључна кочница за развој БиХ то што политички представници бошњачког народа никако не желе да прихвате реалност и чињеницу да је потписан Дејтонски споразум и да БиХ може да постоји само на начин како је речено у том споразуму, са два ентитета, у којој је Република Српска равноправан ентитет и три равноправна конститутивна народа и сви грађани.

– Ми из Републике Српске смо свјесни да морамо да разговарамо са свима, ми тражимо уважавање, разговор и дијалог са свима у свијету, поштујемо снагу свих свјетских сила, па и снагу Кине и, наравно, снагу САД које су имале значајну улогу у креирању Дејтонског споразума – рекао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, представници Републике Српске у заједничким институцијама су легитиман фактор у БиХ за разговор са било којом администрацијом и међународним фактором.

– Разумијемо да многи имају разноразне амбиције и жеље, и ми их имамо и нисмо их крили од јавности, али уважавамо реалност и сматрамо да било које рјешење за БиХ може бити постигнуто само на бази Дејтонског споразума, уставне структуре каква је њиме предвиђена и на бази договора и компромиса конститутиувних елемената БиХ, два енитета и три конститутивна народа – навео је Ковачевић.

Говорећи о уклањању табле са именом Радована Караџића са зграде Студентског дома на Палама, Ковачевић каже да је о томе све рекла Соња Караџић Јовићевић и да он на то нема никакав коментар.

– Суштински проблем у БиХ је да Дејтонски споразум никада није добио прилику, да смо послије његовог потписивања имали екстремно агресиван наступ међународне заједнице кроз високе представнике које, потпуно оправдано, господин Додик назива међународним криминалцима. Умјесто да су високи представници помагали у комуникацији између Републике Српске и ФБиХ, што је требало да буде њихова улога по Дејтонском споразуму, константно су учествовали у његовом кршењу и нарушавању уставног поретка – истиче Ковачевић.

Он је навео примјер када је Милорад Додик рекао да је он представник БиХ без Валентина Инцка, дакле представник грађана, након чега је Инцко рекао да је он представник БиХ без Милорада Додика.

– Говоримо о Милораду Додику, човјеку који има највећи број гласова у БиХ од свих политичара, човјек који у Предсједништву БиХ има већи број гласова од друга два члана скоро заједно – нагласио је Ковачевић.

Као суштински проблем, Ковачевић је истакао то што су политички представници бошњачког народа све вријеме чекали и призивали интервенцију међународне заједнице која би, како каже, испунила њихове ратне циљеве.

– Са њиховим ратним циљевима ми смо завршили Дејтоном 1995. године. Једино у дејтонској БиХ ми можемо да комотно живимо и то је једина БиХ у којој је Република Српска спремна да буде. Уколико нема дејтонске БиХ, Република Српска не планира бити у БиХ – нагласио је Ковачевић.

Говорећи о политичким опонентима из Републике Српске, ПДП-у и СДС-у, док долазе поруке из Вашингтона и Валентин Инцко најављује „трећу фазу поновног робусног присуства међунароне заједнице у којем ће бонска овлаштења да се примјењују редовно, али не баш сваки дан“, говоре да не постоји никаква врста притиска у Републици Српској и они немају никакав кредибилитет.

Бонска овлаштења, каже Ковачевић, нису усмјерена само према Милораду Додику, додајући да је он само персонификација свих који желе да заштите Републику Српску.

– Господин Додик не добија никакве „пацке“ из Вашингтона и Брисела, али имали смо недавно изјаву предсједника Србије Александа Вучића, који је рекао да ће у наредном периоду бити значајан притисак према Србији по питању Републике Српске – нагласио је Ковачевић.

Он је подсјетио на поруке одређених људи у Вашингтону који су на једној од сесија у Конгресу говорили да је рјешење за БиХ да Република Српска нестане, да српски народ изгуби статус конститутивног народа, што значи да постане национална мањина и изгуби све механизме институционалне заштите у БиХ.

– Ја се искрено надам и желим да вјерујем да је у питању само то да одређени бошњачки лобисти покушавају да оправдају новац који су добили представљањем одређених платформи које су наручене из Сарајева – рекао је Ковачевић.

Подјсетио је да је СНСД на посљедњим локалним изборима побиједила у 44 опшптине у Републици Српској и три у Федерацији БиХ /ФБиХ/, што је веома важно да то знају свих грађани.

– Ми у СНСД-у увијек анализирамо изборне резултате и на основу њих услиједе одређене посљедице. Ми смо велика странка која има више од 200.000 људи и, наравно, да нисмо задовољни онима који у оквиру странке само желе да остваре неку корист за себе. Према таквима ћемо бити изузетно нетолерантни и ту нема никакве дилеме. Ми знамо да нисмо безгрешни, да постоје одређени проблеми и грешке које сами правимо, али се и те како трудимо да их исправимо – рекао је Ковачевић.

Он је рекао да је СНСД сигурно најбољи и најуспјешнији у БиХ што показује и изборни резултат.

Архива