Ковачевић: Дипломатски скандал Џаферовића и Комшића

16.12.2020 Актуелно

Понашање и одлука двојице чланова Предсједништва БиХ Жељка Комшића и Шефика Џаферовића да не присуствују састанку са руским министром иностраних послова Сергејом Лавровим јесте очигледно била намјера да се упути једна врста дипломатског шамара једној свјетској сили као што је Русија, а умјесто тога БиХ је добила један недипломатски шамар, рекао је савјетник предсједавајућег и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, Радован Ковачевић, гостујућу у Дневнику 1 наше телевизије.

– С тим Српска нема ништа, она је била добар домаћин Лаврову. Да су имали имало дипломатске културе могли су то да кажу на састанку. Овако је то све била дјечија игрица двојице људи. Било какво негирање заставе Српске је негирање Српске, односно Дејтонског споразума – каже Ковачевић.

Нагласио је да Џаферовић и Комшић нису дорасли функцијама које обављају.

– Све што су рекли као аргументе је једноставно смијешно и потпуно неосновано. Џаферовић је рекао да се у Анексу 4 Дејтонског споразума спомиње застава БиХ, што је апсолутна неистина – додао је Ковачевић.

Истакао је да БиХ никада није добила законита обиљежја, за разлику од Српске.

–  Они говоре о малигном руском утицају, али то су му могли рећи у очи, а не овако. Лавров као један од најозбиљнијих свјетских дипломата није се уопште обазирао на то. Резултат је да је понижена БиХ. Додик је био и те како добар домаћин Лаврову – нагласио је Ковачевић.

Архива