Додик: Приједлози Данијела Сервера биће најава државног удара

08.12.2020 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да ће данашње излагање Данијела Сервера пред Комитетом за спољне послове Представничког дома америчког Конгреса, гдје би требало да изнесе своје приједлоге за БиХ, бити најава државног удара од доказаног непријатеља Републике Српске.

На питање Срне да прокоментарише медијске наводе да ће на данашњем саслушању пред Конгресом учествовати Медлин Олбрајт, Јануш Бугајски и Данијел Сервер који ће дати препоруке будућој администрацији Џо Бајдена о томе какве би требало да заузму ставове у вези са земљама западног Балкана, Додик је рекао да Сервер у свом излагањем предлаже укидање Устава БиХ који је уз све мањкавости обезбиједио да се у БиХ одржи мир и етнички баланс, о којем су креатори Дејтонског споразума водили рачуна.

– Да је БиХ могла да опстане таква за какву се Сервер сада залаже, она би још 1995. године била тако конципирана. Грађански устав, о којем Сервер говори, могао би бити успостављен само уз рушење мира и увођење БиХ у дестабилизацију са несагледивим посљедицама. Сервер по овоме што видимо из медија позива на укидање конститутивних јединица БиХ, дакле на рушење БиХ од којих је она и састављена, за шта сам сигуран да не постоји интерес ни код актуелне ни будуће америчке администрације – истакао је Додик.

Он је указао да рушење БиХ није чак интерес ни оних који БиХ виде онако како је и Сервер види.

– Ако каже да нико изван БиХ не може реформисати њен Устав, нејасно је кога је видио у БиХ да има капацитет да реформише Устав како га он замишља. У Републици Српској не постоји капацитет за такве активности, без обзира које разлике постојале између власти и опозиције о бројним питањима. Ако Сервер мисли да би Република Српска нијемо посматрала своје укидање онда нити је добро научио прошлост ових простора нити реално сагледава актуелни тренутак – констатовао је Додик.

Он је оцијенио да се и оваква БиХ може квалификовати за чланство у ЕУ уколико домаћи политички актери уваже постојећи Устав и подјелу надлежности, јер БиХ није једина сложена држава на европском континенту, ни у ЕУ.

– САД су велика сила и сигуран сам да своју спољну политику не конципирају на машти квази аналитичара који су лобисти муслиманске политике у БиХ и који су својим ставовима у прошлости чешће одмагали него помагали – закључио је Додик.

Архива