Додик позвао Србе да се окупе око заједничке листе у Мостару

01.12.2020 Актуелно

Предсједник СНСД-а Милорад Додик позвао је Србе у Мостару да подрже заједничку листу „Остајте овдје – Заједно за наш Мостар“ како би у Градском вијећу коначно имали своје аутентичне представнике.

– Наша намјера је да анимирамо Србе да се укључе и дају свој глас онима који окупљају аутентичне представнике да би смо имали своје представнике и да са партнерима преговарамо о учешћу у власти – рекао је Додик новинарима у Мостару након састанака са предсједником ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем.

Додик је рекао да ће СНСД разговарати са свим политичким актерима о изборима у Мостару, подсјетивши да Срби нису учествовали о договорима о изборима у овом граду, али да су прихватили предложене услове и да сада треба договарати низ техничких ствари.

Лидер СНСД-а је изразио задовољство резултатима локалних избора у осталим општинама у БиХ, додајући да су двије странке задржале примат најважнијих партија у своме народу.

Он је навео да је кандидат СНСД-а за начелника општине Дервента, након пребројавања гласова из одсуства, прешао у водство, што ће додатно оснажити позицију странке.

– Након ових избора усмјерени смо на Мостар. Важно је да се избори у Мостару одрже у фер и поштеним условима и да људи гласају – рекао је Додик.

Истакао је да је СНСД сачинио заједничку листу и да има амбицију да буде „видљив“ у Мостару.

– Имамо амбицију да будемо видљиви у Мостару и да покушамо нешто успјети, ако не онда ћемо договарати са партнерима како ћемо наступати. Ово морају бити фер и поштени избори – поручио је Додик.

Упитан да прокоментарише изјаве високог представника у БиХ Валентина Инцка, Додик је поручио да је о Инцку већ рекао све што је имао и да је назив на плочи Универзитета на Палама питање те институције.

– Више је направио зла него користи. Можда је на почетку било користи, али су направили касније концепт супротан Дејтону. БиХ се може једино градити на конститутивности три народа – поручио је Додик.

Нагласио је да Савјет за спровођење мира у БиХ само сједи и разматра ствари које се њих тичу и да већ годинама не чита њихов комунике.

– Одавно су престали да управљају земљом како су научили и више нема страног центра који може да претендује да буде послушан – рекао је Додик, нагласивши да је ПИК страно тијело у политичком систему БиХ.

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић сматра да је дошло вријеме да се трансформише канцеларија високог представника у БиХ.

Он је навео да је на састанку делегација СНСД-а и ХДЗ-а било говора о резултатима локалних избора у БиХ, о локалним изборима у Мостару, али и о раду Савјета министара и усвајању буџета институција БиХ за наредну годину.

Човић је нагласио да двије странке активности на великом броју важних питања воде заједно.

Делегацију СНСД-а, коју је предводио Додик, чинили су и члан Извршног комитета Зоран Тегелтија, генерални секретар СНСД-а Лука Петровић и предсједник Градског одбора СНСД-а Мостар Младен Крњеушић.

У делегацији ХДЗ-а БиХ, осим Човића, били су и члан Предсједништва ХДЗ-а БиХ Вјекослав Беванда, предсједник Градског одбора ХДЗ-а БиХ Мостар Славен Зељко и носилац листе ХДЗ-а БиХ за Градско вијеће Мостара Марио Кордић.

Архива