Додик очекује потврду међусобног разумијевања Русије и Српске

14.12.2020 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је уочи вечерашњег састанка са министром спољних послова Русије Сергејом Лавровом у Источном Сарајеву да очекује да буде потврђено међусобно разумијевање Српске и Русије, која никада није угрозила територијални интегритет БиХ него је сматрала да треба да заштити све дијелове у складу са Дејтоном.

– То је међународно право и вјерујем да ће то бити потврђено и данас – рекао је Додик у Београду након састанка са предсједником Србије Александром Вучићем.

Он је навео да је Лавров један од ријетких дипломата у свијету који до у детаље разумије ситуацију у БиХ и додао да вјерује да ће бити потврђена и економска сарадња Русије и Српске која није била мала.

– Имајући у виду посљедњих година санкције које су изречене Русији и развој ситуације овдје, мораћемо да нађемо елементе наше додатне подршке и у том погледу ћемо разговарати о разним модалитетима – најавио је Додик.

Он је подсјетио да је Лавров требало да дође прије мјесец дана, али да је посјета одгођена због епидемиолошке ситуације и додао да га посебно чини задовољним чињеница да ће Лавров по доласку прво доћи у Републику Српску, у сједиште Владе Републике Српске у Источном Сарајеву гдје ће имати састанке са руководством Српске.

– Лаврова ћу сутра на Предсједништву БиХ, гдје сједе и Шафик Џаферовић и Жељко Комшић, питати какав је то његов и руски малигни утицај, јер Комшић користи сваку прилику да каже да он и Русија утичу малигно на БиХ. Ја ћу тако почети састанак јер ја водим састанак – рекао је Додик.

Архива