Додик: Несумњива подршка Вучића и Србије Републици Српској

14.12.2020 Актуелно

Предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је и на данашњем састанку добио несумњиву подршку предсједника Србије Александра Вучића и Србије за оно што је статус Републике Српске предвиђен Дејтонским споразумом, као и да ће се наставити економска и политичка подршка Српској у наредном времену.

Додик је истакао да је веома важно да Србија и Српска имају разговоре у континуитету и да њихова сарадња о свим питањима буде сихронизована.

Он је новинарима из Републике Српске изјавио да је Вучића информисао о свим притисцим на Републику Српску.

– Србија је потписник Дејтонског мировног споразума и као таква обавезна за Дејтонски мировни споразум и у том погледу је јасно да имамо избалансиране ставове у вези са заштитом Дејтонског мировног споразума. На састанку је наглашено да је Република Српска Уставна категорија и призната у Дејтону што значи да је њено формирање 9. јануара 1992. године несумњиво ствар која се не може довести у питање – рекао је Додик.

Он је поновио да је то став и Србије и предсједника Вучића, те да се у том погледу ствари у БиХ могу рјешавати само разговором и консензусом три конститутивна народа и два ентитета.

– До сада се то радило путем притисака међународне заједнице и очигледно је да им се то свидјело и да хоће да врате на сцену притисак до момента дисквалификације сваког оног ко није спреман да ради на рушењу Републике Српске, односно на слабљењу Србије и ко није спреман за илузорне захтјеве Запада – навео је Додик.

Према његовим ријечима, наравно да су опет изабрали српски народ јер су Србија и Република Српска показали своју способност и виталност.

– Република Српска издржала је 25 година притисака на њену аутономију од муслиманског Сарајева и западних представника и високог представника у цјелини, а Србија не жели да се одекне свог националног интереса штитећи Косово као саставни дио Србије што пише у Уставу – рекао је Додик.

Додик је рекао да они који врше притиске, увидјевши да је Вучић личност који брани тај статус у погледу Србије, као што је он експониран у погледу заштите Републике Српске, сматрају да те двије личности треба да се склоне да би они довели неке мекше или како кажу кооперативније који би лако признали /самопроглашено/ Косово и полако у Републици Српској пренијели надлежности до момента укидања Српске и њеног бесмисла.

– То су ствари које су толико јасне и познате и у овом тренутку видљиве да напади који долазе са стране и који су осокољени побједом Џозефа Бајдена, да се ослаби Србија, да се склони Вучић, да се укине Република Српска тако што би се укинуо Додик и то су свима познате поставке о чему треба да разговарамо и око чега наша сарадња треба да буде сихронизована –  рекао је Додик.

Архива