Додик: Недораслим понашањем Џаферовић и Комшић нанијели штету БиХ

15.12.2020 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да су двојица чланова Предсједништва Шефик Џаферовић и Жељко Комшић недоласком на састанак са шефом дипломатије Руске Федерације Сергејем Лавровим и тим недораслим понашањем нанијели штету управо ономе за шта се формално залажу а то је БиХ, која је имала ту част да је посјети један од водећих свјетских дипломата.

– Оно за шта би мени требало неколико сати да министру спољних послова Руске Федерације објасним о БиХ, Комшић и Џаферовић су показали својим недоласком на састанак. Ако су мислили да тиме омаловаже једну свјетску велесилу испали су смијешни и пред својим народом и пред свјетском политичком сценом – истакао је Додик коментаришући недолазак Комшића и Џаферовића на састанак руским шефом дипломатије који борави у званичној посјети БиХ.

Додик је рекао да „све што су евентуално имали да примједбују руском шефу дупломатије два члана Предсједништва могли су да то учине директно, на територији коју сматрају својом, али нису смјели и изабрали су да се са својом нетрпељивошћу према Руској Федерацији обрачунавају наводним аргументима, који су друго име за дипломатскли скандал“. 

– Сергеј Лавров одлично зна да Република Српска има своја званична обиљежја која користи на основу устава и закона. Због чега би министар Лавров проблематизовао нешто што црпи упориште у Дејтонском мировном споразуму за чије поштовање се залаже Руска Федерација, а на основу којег постоји и БиХ. Ако је став Руске Федерације о неопходности гашења институције високог представника био разлог за недолазак чланова Предсједништва, то је тек скандалозно – нагласио је Додик, упитавши није ваљда да се министар спољних послова Руске Федерације залаже за унутрашњи суверенитет БиХ а два члана Предсједништва навијају да БиХ остане протекторат.

Он је навео да је због свега тога рекао да је њихов недолазак најсликовитије објаснио дубину проблема у којима тавори БиХ.

– Ако су овим хтјели да се додворе Бошњацима муслиманима, надам се да ће им знати објаснити због чега БиХ трпи финансијску штету, зашто пада број радних мјеста ако Руска Федерација одлучи да на овај скандал одговори преко смањења привредне сарадње – рекао је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ. 

Он је нагласио да је као предсједвајући Предсједништва БиХ јутрос у Сарајеву угостио шефа руске дипломатије, имао одличан састанак и радује се сваком сусрету са њим или било којим високим званичником ове пријатељске државе.

Архива