Додик – Мекдоналд: Хитно набавити вакцине против вируса корона

15.12.2020 Актуелно

Предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик на данашњем састанку са резидентним координатором УН у БиХ Ингрид Мекдоналд нагласио је да је епидемиолошка сутација у БиХ компликована и да су тренутно максимално фокусирани на набавку вакцинe.

Додик је захвалио УН на ангажману у вези с набавком вакцина и подсјетио да је БиХ дио ковикс модела, кроз који настоји да обезбиједи довољну количину вакцине.

Мекдоналдова је нагласила да њена канцеларија има веома добру сарадњу са министарствима здравља у Српској и ФБиХ, те напоменула да је БиХ, нажалост, пета по срмтности од посљедица вируса корона.

Она је истакла и да Универзитетски клинички центар Републике Српске и Болница у Добоју имају највећи број опорављених пацијената у БиХ.

Подсјетивши да је БиХ дио ковикса, Мекдоналдова се сагласила са предсједавајућим Предсједништва БиХ да је потребно да Савјет министара хитно донесе одлуке како би било набаљено 1,2 милиона вакцина за БиХ, саопштено је из кабинета српског члана и предсједавајућег Предсједнитва БиХ.

На састанку је било ријечи и о климатским промјенама, а Мекдоналдова је упознала Додика да је генерални секретар УН у недавном излагању истакао да је приоритет у наредној години формирање глобалне коалиције за борбу против климатских промјена, те да ће тим поводом бити одржан самит у Глазгову.

Архива