Цвијановић за Радио Српске: Институције одговорном политиком контролисале ситуацију

23.12.2020 Актуелно

Институције Српске кроз одговорну политику, мјере, али и надљудске напоре здравствених радника контролисале су кризу изазвану вирусом корона. Овако је у традиционалном годишњем интервју за Радио Републике Српске оцијенила годину на измаку, предсједница Српске Жељка Цвијановић.

Предсједница је истакла и да један од основних циљева задржавање ликвидности буџета, измирења свих обавеза, задржавање висине плата и усклађивање пензија.

Најавила је да ће Српска деветог јануара, који је пред нама, обиљежити, као и до сада, Дан Републике, али у складу са епидемиолошком ситуацијом.

Годину за нама превасходно обиљежила је пандемија вируса корона, али и како у тешкој ситуацију очувати привреду, радна мјеста, али и превасходно здравље људи, истакла је предсједница, Жељка Цвијановић. Она је оцијенила да треба задржати тај рационални приступ, јер борба против ковида 19 и даље траје.

– Али носимо се добро с тим проблемом. То је пролазна оцјена. Ништа, међутим, не би било могуће да нису добро сарађивале институције и здравствени сектор у коме напорно раде вриједни људи. Много новца се слило у здравственио сектор, али све то даје резултате – нагласила је Цвијановић.

Сарадња свих надлежних у доба пандемије и правовремено реаговање, каже Цвијановићева, Српску ставља међу прве у ред за чекање када је набавка вакцине у борби против ковида 19 у питању.

– Наше опредјељење је да се дође до различитих врста вакцина. Ми смо у међународном програму за набавку вакцине, али преговарамо и са Руском Федерацијом – рекла је Цвијановић.

Тешка ситуација због вируса изазвала је проблеме и у јачим економијама, али један од основних циљева, каже, остаје стабилност буџета и способност измирења свих обавеза.

– То је наш план и мислим да је он реалан. Настојаћемо да испунимо све оно што смо планирали. У случају недостатка средстава да на међународном тржишту обезбиједимо средства, а неке пројекте ћемо онда ставити у други план – додала је предсједница Републике Српске.

Неизоставна тема била је и посјета министра спољних послова, Сергеја Лаврова Републици Српској. Цвијановић је истакла да политичко Сарајево свјесно жели да омаловажи тај догађај, али да Федерација није свјесна колико је пута Русија помогла не само Српској већ и цијелој БиХ и да неосновано напада Русију о њеном негативном утицају.

– Мрља се покушала бацити тиме што два члана Предсједништва нису хтјели да се састану са Лавровом. Друга ствар којом су покушали бацити мрљу на долазак руског министра јесте прича око иконе и проблематизовање поклона. Трећа најважнија ствар јесте чињеница да је Лавров прво дошао у Републику Српску, а онда отишао у Федерацију – појаснила је Цвијановић.

Предсједница је говорећи о обиљежавања предстојећег Дана Републике Српске, 9.јануар бити одржана свечана академија, али неће бити званица.

– Свечана академија биће телевизијског типа намијењена свим грађанима. Биће организован и свечани дефиле, али не за 9. јануар-Дан Републике, већ за Видовдан 28. јуна, због епидемиолошке ситуације – рекла је Цвијановић.

У оквиру Дана Републике Српске биће додијељене и медаље, одликовања, а биће промовисан и филм „Коридор“. Сарадња са Србијом остаје један од приоритета истакла је предсједница. Томе свједоче и многобројни пројекти.

– Превасходно ауто-пут који ће нас повезати са Београдом. Потом многобројни пројекти у енергетици, али и изградњи аеродрома у Требињу – нагласила је Цвијановић.

Још један од важних пројеката, под покровитељством предсједнице Српске, јесте и акција „С љубављу храбрим срцима“.

– Да у Републици Српској успоставимо прву Банку мајчиног млијека. Телефонски позив и донирање једне марке за многе не представља много, али сва средства која буду фалила намириће институције Републике Српске – истакла је Цвијановић.

Предсједница Републике Српске осврнула се и на одржане изборе у Мостару послије 12 година блокаде изборног процеса, наводећи да је добро што су Срби коначно добили свог представника.

Архива