Цвијановић: Српска политички и финансијски стабилна

10.12.2020 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је да у Српској постоји политичка и финансијска стабилност која омогућава да институције функционишу и извршавају обавезе према грађанима, чак и у тешком и изазовном времену узрокованом пандемијом вируса корона.

Цвијановић је нагласила да се Српска успјешно бори са овим изазовом и да је здравствени систем више него функционалан.

– Изборили смо се са овим великим недаћама. Наравно да смо прекројили буџет и буџетска очекивања у складу са новим околностима, али то не значи да ћете бити лишени било чега. Ишло се на смањивање одређених трошкова који су свакако трошкови који у вријеме пандемије не долазе до изражаја, попут путовања и слично – рекла је Цвијановић за Телевизију „К3“.

Истакла је да је здравствени систем показао способност брзе реорганизације, те је честитала запосленима у овом сектору који су носили огроман терет и показали пуну одговорност и способност радећи у болницама широм Републике, али и у домовима здравља који су прва адреса грађанима.

– Влада Српске је значајно прискочила у финансијском смислу. Новац који је био планиран за неке друге потребе у суштини је цијелу годину био усмјераван за подршку здравственом сектору – навела је Цвијановић.

Напомињући да пандемија ствара одређене финансијске и економске посљедице, она је подржала Владу Републике Српске која излази у сусрет социјалним партнерима и води дијалог о креирању буџета.

Она је истакла да је задовољна радом Владе, те констатовала да се не може увијек утицати на крајњи резултат, али може на то да рад буде посвећен и одговоран, као и да увијек рад може бити бољи.

Цвијановићева је подсјетила да је Влада у ову годину ушла са значајним суфицитом, што јој је значајно помогло да се лакше суочи са пандемијом.

– Онај ко хоће реално да сагледа ствари мора и да разумије обим и природу проблема са којима се сада суочавамо. Не може се упоређивати рад Владе у неко нормално вријеме и у пандемијско. Сасвим другачије би усмјерили новац за неке потребе које су важне и које би биле на око видљивије, али морали смо усмјерити у здравство да би га сачували, као и људске животе – нагласила је Цвијановић.

Говорећи о евентуалним промјенама у саставу Владе, предсједник Српске је рекла да ће то бити предмет разговора између коалиционих партнера, али не за сада.

Она је истакла да је потребно правити промјене и да није лоше мијењати састав Владе, односно да је потребна прагматика у политици, што не значи да се било ко треба вријеђати ако није више дио „слагалице“.

Цвијановић је критиковала ставове појединаца који су након смјене са одређене функције окренули леђа политици која их је држала на тој функцији.

– Људи лично доживљавају да га се неко одриче, што није тачно. Дакле, политика је збир неких поступака или прављења слагалица у којима морате бити прагматични, али и емотивни – рекла је Цвијановић.

Предсједница Српске је поновила да је важно да институције функционишу, да Влада има подршку у Народној скупштини.

– Важно је да су све институције на висини задатка. Не постоји савршено функционисање, али је важно да се отклањају одређени недостаци. Оно што највише цијеним када је ријеч о развојном путу Републике Српске и укупном функционисању, с обзиром и на не мале изазове политичке природе, јесте управо та стабилност институција – нагласила је Цвијановић.

Она је навела да БиХ и Република Српска у економском смислу сигурно не представљају велико тржиште за било кога, док у политичком смислу постоје одређена интересовања.

„Посматрам нас у контексту онога што видим у нашој регији, а то су одређена дешавања и економска кретања, аранжмани који треба да нам помогну као што је „мали Шенген“ да лакше и боље међусобно економски сарађујемо, да отклањамо одређене баријере, правимо развијенији и бољи инфраструктурни простор – рекла је Цвијановић.

Када је ријеч о политичком глобалном интересовању, она је навела да БиХ не привлачи пажњу као што је то било у вријеме рата, али да постоји одређена пажња оних који упорно желе да промијене уставну структуру унутар БиХ и да наметну одређени концепт који није могао функционисати, јер да јесте не би било ни рата, ни великих жртава.

Цвијановић је додала да постоје и одређени нереални приступи унутар ЕУ, а што није општи став свих чланица, а који се односи на централизацију БиХ под изговором да ће земља тако бити функционалнија.

Она је нагласила да као предсједник Републике добро функционише и сарађује са представницима осталих институција, али да није увијек добра комуникација са свим политичким партијама.

– Сматрам да предсједник Републике, када је ријеч о неким заиста кључним стварима, треба да буде тај, а ја сам се трудила као и предсједник /Милорад/ Додик, да омогући терен на којем се постиже политичко јединство. Да ли ће политичке партије то препознати или ће бити заробљеници својих неких индивидуалних политичких планова, па не препознају велики циљ, то је до њих, а не до предсједника Републике – рекла је Цвијановић.

Она је подсјетила да је било политичких партија које су увијек искакале из неког таквог договора, а којима замјера што нису знале да препознају које питање треба да постане озбиљна политичка чињеница.

„Када су се водиле расправе у Скупштини, више је то пребацивано на терен неке личне, индивидуалне политичке борбе него свијести да се бавите питањем које је важно за Републику Српску и које, када га тада једногласно ријешите у Народној скупштини, постаје озбиљна политичка чињеница“, истакла је Цвијановићева.

Оцијенила је да постоји добра сарадња и са академском заједницом, иако су њена очекивања да људи из сфере науке, интелектуалци и остали требају више да износе ставове и мишљења.

– Не сматрам да је допринос академске заједнице само тај што ће неко изаћи да каже неку своју оцјену како су прошли, на примјер, избори… Са аспекта оног што треба развоју, друштву или институцијама, јесте да увијек морате да чујете и глас оних људи који су у другим сферама активни и признати, који имају знања – рекла је Цвијановић.

Она не сматра да је само задатак политичара да коментаришу на који начин се врши тортура над уставним уређењем, већ је то задатак свих, посебно умних људи који то могу да искомуницирају на прави начин.

– Сматрам да би се сви требали пробудити и дати неки свој допринос. Сви смо и опредјељени да Република Српска функциониоше, да не буде скрајнута, да не буде лишена својих надлежности. Вјерујем да је то опште опредјељење и да у оквиру тог опредјељења, без обзира на политичке разлике, сви треба да дамо допринос да Српска не буде таква – закључила је Цвијановић.

Архива