Цвијановић: Прича о икони покушај скретања пажње са скандала Џаферовића и Комшића

23.12.2020 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић оцијенила је да се некоректним проблематизовањем иконе, коју је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик поклонио шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову, настоји скренути пажња са скандала који су изазвали чланови Предсједништва Шефик Џаферовић и Жељко Комшић, одбијајући да се у Сарајеву састану са Лавровим.

Цвијановић је гостујући на Радију Републике Српске у емисији „Отворено речено“ истакла да се, у том смислу, великом галамом покушава пронаћи противтежа поменутом скандалу.

– Користи се ситуација након посјете Лаврова, док су одређени људи /Милорад Додик/ били у изолацији и имају здравствене проблеме усљед заразе вирусом корона – додала је она.

Истакла је да су политичко Сарајево, федерални медији и опозиција у Српској спремно и заједнички кренули са причом о наводно украденој украјинској вјерској реликвији, али да до сада није виђено да је услиједила одређена акција са друге стране.

– Мислим да се ту неуспјешно покушава бацити мрља на посјету дипломате великог формата Сергеја Лаврова Источном Сарајеву и Српској, што је велика ствар. Суштина је да се састао са званичницима из Српске и након тога отишао обавити протоколарне обавезе у оквиру посјете федералном Сарајеву. Штета је што то одређени људи нису препознали као прилику да са Лавровом причају о битним стварима, већ су показали недораслост ситуацији и апсолутно непоштовање према Русији и извргли руглу БиХ – рекла је Цвијановић.

Подсјетила је да ФБиХ зависи од руског гаса, који су и у ратном периоду добијали по повољним цијенама, упркос ранијим дуговањима.

Архива