Цвијановић: Подршка Влади Српске у преговорима са ММФ-ом

10.12.2020 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изразила је пуну подршку Влади Српске у преговорима са Међународним монетарним фондом /ММФ/, која води рачуна о уставним надлежностима у одређеним реформским захватима, на којима Српска ради и без ММФ-а.

Коментаришући наводе да у преговорима о новом аранжману ММФ-а има одређених захтјева који подразумијевају пренос надлежности, Цвијановићева је новинарима у Мркоњић Граду рекла да је то непринципијелно и да ММФ није тај који може да тражи да се рјешења налазе ван Устава и уставне структуре неке земље.

– Подржавам Владу Српске и оно што она кроз преговоре са ММФ-ом чини, а то јесте да указује на потребу да се ствари уведу у уставне токове и да онда, водећи рачуна о уставним надлежностима, поведемо рачуна о одређеним реформским захватима, који су нужност и ми ћемо на њима свакако радити са, или без ММФ-а – поручила је Цвијановићева.

Она је појаснила да је оно што ММФ по правилу тражи конципирано и кроз писмо намјере, као што су одређени реформски захвати, додајући да је то уобичајено и да се на то навикло.

– Нисмо навикли на то и не можемо прихватити да се опредјељујући између приједлога који долазе из Републике Српске који заговарају уставно поступање и приједлога који долазе са нивоа БиХ који заступају неуставно поступање, они опредјељују на тај начин и кажу да им је боља варијанта која је неуставна – рекла је Цвијановићева.

Она је навела да је овакво поступање ММФ-а нешто ново, подсјећајући да је са некадашњим министром финансија Српске, а сада предсједавајућим Савјета министара Зораном Тегелтијом годинама преговарала са ММФ-ом, али да нису наилазили на овако драстичне ситуације.

Цвијановићева је додала да је било тешких преговора, али никада политичких условљавања која су конципирана на овај начин.

– Подржавам оно што је рекла Влада Републике Српске да можемо спроводити реформе у оквиру онога што нам је Устав задао у нашу надлежност и тако се понашати. Ако нема договора, онда га нема и то није до нас – закључила је предсједник Републике Српске.

Архива