Цвијановић: Оспоравање изборне воље грађана Српске од оних који су узурпирали ЦИК

06.12.2020 Актуелно

Потпредсједница СНСД-а Жељка Цвијановић изјавила је Срни да изузимање Сребренице и Добоја из Одлуке о утврђивању и објављивању резултата протеклих локалних избора представља покушај оспоравања изборне воље грађана Републике Српске у овим локалним заједницама од политичких актера који су узурпирали Централну изборну комисију БиХ.

– Ова крња одлука представља консензус политичког Сарајева, СДС-а и ПДП-а, који преко свог кадра у ЦИК-у, без адекватног образложења, о чему свједочи и члан ЦИК-а који је гласао против овакве одлуке, покушавају да проблематизују изборне резултате, баш на оним мјестима на којима су убједљиво поражени – рекла је Цвијановић Срни упитана да прокоментарише Одлуку ЦИК-а о утврђивању и објављивању резултата локалних избора у БиХ.

Цвијановић је оцијенила да је мотив за овакву одлуку очигледно сигурна побједа Младена Грујичића над кандидатом СДА у Сребреници, као и чињеница да су СДС и ПДП у Добоју сведени на ниво статистичке грешке.

– Одлука која се односи на Сребреницу нема везе са било каквим нерегуларностима у изборном процесу, већ са чињеницом да се настоји осујетити побједа српског кандидата – констатовала је Цвијановић, која је предсједница Републике Српске.

Она је је истакла да је ријеч о оним истим структурама које Сребреницу користе као политичко средство за привлачење међународне пажње, а које не интересује то како се тамо живи и ко је колико урадио за ту општину.

– То што су поједини чланови ЦИК-а на та мјеста дошли директно са позиција савјетника својих страначких лидера, на шта смо указивали од самог избора овог сазива ЦИК-а, сасвим сигурно им не даје за право да неосновано и неаргументовано доводе у питање изборну вољу грађана Српске, као ни њен демократски капацитет – нагласила је Цвијановић.

Архива